Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tvrdé slová českého premiéra: Andrej Babiš si myslí, že by Talianom mali zakázať cestovať!

Babiš má pre talianskeho premiéra tvrdý odkaz Zobraziť galériu (2)
Babiš má pre talianskeho premiéra tvrdý odkaz (Zdroj: TASR/Julien Warnand, Pool Photo via AP, Gettyimages.com)

PRAHA - Každý deň narastá počet nových prípadov nakazených novým typom koronavírusu. Z pohľadu krajín Európskej únie je na tom jednoznačne najhoršie Taliansko, ktoré eviduje už takmer 6000 prípadov a viac ako 200 úmrtí. V kontexte týchto udalostí začal rázne rozprávať aj český premiér Andrej Babiš, ktorý má pre talianského premiéra jednoznačné slová.

Českí občania v severnom Taliansku v oblastiach, na ktoré talianska vláda kvôli šíreniu nového typu koronavírusu uvalila karanténu, sa môžu vrátiť domov. Na twitteri to uviedli minister zahraničia Tomáš Petříček (ČSSD) a minister zdravotníctva Adam Vojtěch (za ANO). Ministerstvo zahraničia v reakcii na rozsiahle karanténne opatrenia v Lombardii a ďalších regiónoch neodporúča cestovať do celého Talianska.

Uzávierky regiónov v Taliansku

Talianska vláda prijala v noci na dnes opatrenia, ktorými úplne uzavrela celý región Lombardia a tiež 14 provincií v regiónoch Emilia-Romagna, Veneto (Benátsko) a Piemont, uviedlo ministerstvo zahraničia na webe. "Českí občania sa z uzavretých oblastí v severnom Taliansku môžu vrátiť domov," napísal na twitteri Petříček. V prípade komplikácií sa Česi môžu obrátiť na konzulárne linky ambasády v Ríme a konzulátu v Miláne, dodal.

Premiér Babiš odkazuje Contemu, aby zakázal vycestovať tamojším občanom

Český premiér Andrej Babiš (ANO) v Českej televízii povedal, že taliansky premiér Giuseppe Conte by mal vyzvať Talianov, aby necestovali do ďalších krajín Európy. "Taliansko by malo zakázať cestovanie všetkým svojim občanom do Európy, pretože my v rámci Schengenu nie sme schopní toto nariadiť," povedal Babiš v ČT.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)


ONLINE Koronavírus straší Európu: Sever Talianska v karanténe, Babiš vyzýva Conteho


​Čechov a turistov vyzval na okamžitý návrat

"Jediné, čo je možné, je, aby taliansky premiér skrátka vyzval svojich ľudí, svojich občanov, aby do iných krajín v Európskej únii necestovali," dodal. Česi v Taliansku, vrátane tých, ktorí tam pracujú, vyzval Babiš k návratu. Českí turisti by sa podľa neho z Talianska mali vrátiť okamžite.

V Taliansku sa podľa dostupných údajov nakazilo takmer 6000 ľudí, pričom v sobotu bolo oznámené rekordných viac ako 1200 nových prípadov. Chorobe COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, podľa úradov podľahlo viac ako 230 ľudí. Počet ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti v sobotu vzrástol o 23 percent na 567. Z 5883 pôvodne nakazených Talianov sa 589 úplne vyliečilo.

Podľa českého ministerstva zahraničia sa ohniská epidémie koronavírusu rozšírili v Taliansku na celé územie krajiny. "Na základe mimoriadneho ochranného opatrenia ministerstva zdravotníctva zo 6. marca 2020 odporúča MZV necestovať na územie Talianska," uviedlo ministerstvo zahraničia.

V piatok vydané mimoriadne opatrenie ministerstva zdravotníctva od soboty dopadá na ľudí vracajúcich sa z Talianska. Týka sa českých občanov a cudzincov, ktorí v Česku trvalo a dočasne žijú alebo pracujú. Majú povinnosť ohlásiť sa po návrate lekárovi a zostať na dvojtýždňovej karanténe. Obmedzenie sa nevzťahuje na vodičov kamiónov a zdravotné služby a na pilotov. Česko už skôr prerušilo letecké spojenie s mestami na severe Talianska.

Na Slovensku od pondelka 9. marca platí zákaz odletov a príletov z Talianska. Slovákov nakazených koronavírusom je momentálne sedem, na našom území sa však nachádzajú len traja, ktorí ležia na Klinike infektológie na izolovaných izbách na Kramároch, všetci pochádzajú z obce Kostolište pri Malackách. 

Ľudia by mali v prípade podozrenia na nákazu novým koronavírusom kontaktovať nonstop infolinku 0917 222 682 alebo písať na e-mail: novykoronavirus@uvzsr.skInformácie ku koronavírusu môžu ľudia nájsť na webe ministerstva zdravotníctva www.health.gov.sk, k dispozícii sú aj infolinky úradov verejného zdravotníctva a číslo 0800 221 234

Viac o téme: TalianskoAndrej BabišKoronavírusGiuseppe Conte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu