Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nová vlna migrantov do Európy: Dráma na hraniciach! VIDEO Gréci začali páliť na plný čln

Zobraziť galériu (11)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Sky News, SITA/AP Photo/Emrah Gurel, SITA/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP, )

ATÉNY/ANKARA - Poriadne dusno na grécko-tureckých hraniciach. Tisíce migrantov sa nachádza na tureckej strane hranice, ktorí sa tam zhromaždili od piatku v snahe dostať sa do Európskej únie po tom, čo Ankara oznámila otvorenie hraníc. V oblasti rastie napätie, grécka polícia a armáda sa snaží migrantom brániť v prechode hranice aj slzným plynom a vodnými delami, pričom najnovšie mali použiť aj zbrane.

Grécka polícia a armáda od soboty k pondelkovému večeru zabránili asi 24.000 pokusom o ilegálne prekročenie hranice z Turecka migrantmi a zatkli kvôli tomu na 183 utečencov. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na grécke úrady. Do oblasti grécko-tureckej hranice idú dnes vrcholní predstavitelia EÚ, ktorí sa snažia riešiť spor s Ankarou potom, čo Turecko koncom minulého týždňa prestalo brániť migrantom v odchode ďalej do Európy.

Nová vlna migrantov do
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP)

Grécky denník Kathimerini v utorok uviedol, že jedno dieťa zomrelo, keď sa s ním prevrátil gumový čln, pričom dodal, že sa počas víkendu asi tisíc utečencov a migrantov pokúsilo dostať na grécke ostrovy, no miestne úrady im v tom bránili. Nie je preto úplne jasné, či sa čln s dieťaťom plavil po mori alebo po rieke Evros oddeľujúce Turecko a Grécko vo vnútrozemí.

Turecká vláda zverejnila video, ktoré zachytáva, ako loď gréckej pobrežnej stráže križuje cestu gumovému člnu s migrantmi a bránila mu vo vylodení na ostrove Lesbos. Na záberoch je vidieť, ako blízko nafukovacieho člnu prejde grécka loď a spôsobí im nepríjemné vlny. Z veľkého šedého gumového člna hádže záchranné koleso menšiemu člnu s migrantmi, no zároveň jeden posádky väčšieho člnu tasí krátku zbraň a strieľa s ňou do vzduchu. Člen posádky lode Helénskej pobrežnej stráže potom strieľa z pušky, pričom video ukazuje aj dopady striel do vody.

Grécko doteraz popieralo, že by použilo na hraniciach zbrane. Tvrdí, že nasadilo iba slzný plyn a ohlušujúce granáty. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan bez dôkazov obvinil „gréckych vojakov“ zo „zabitia dvoch malých migrantov“ na grécko-tureckej hranici a že jedného vážne zranili. Grécko však popiera, že by na hranici zabili dve deti. Video so smrťou dieťaťa grécka vláda označila za nepravdivé.

Grécko poslalo už v piatok na hranice viac policajtov i vojakov. Tí len v noci na dnes odvrátili viac ako 5000 pokusov o ilegálne prekročenie hraníc a 45 migrantov zatkli, uviedli dnes grécke médiá. Podľa nich sú zadržaní Afganci, Pakistanci, Maročania a Bangladéšania.

Nová vlna migrantov do
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

Do oblasti grécko-tureckej hranice idú dnes vrcholní predstavitelia EÚ

Do Grécka k hraniciam s Tureckom dnes pricestoval grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. "Ilegálne nikto hranice prechádzať nebude, robíme len svoju prácu, gréckej hranice sú tiež hranice Európy," povedal dnes podľa DPA Mitsotakis, keď dorazil do prístavného mesta Alexandrupoli neďaleko hraníc s Tureckom. "Grécko sa nenechá vydierať," dodal premiér s odkazom na tlak Ankary, ktorá sa otvorením svojej časti hranice snaží prinútiť EÚ k ďalšej pomoci Turecku kvôli migrantom. Tých Turecko kvôli vojne v Sýrii prijalo na 3,7 milióna.

Nová vlna migrantov do
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP)

V oblasti rastie napätie, grécka polícia a armáda sa snaží migrantom brániť v prechode hranice aj slzným plynom a vodnými delami. 

"Situácia na našich hraniciach nie je problémom, ktorý by malo riešiť len Grécko, je to zodpovednosť Európy ako celku," povedala na tlačovej konferencii šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen, ktorá do Grécka prišla spoločne s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a predsedom Európskeho parlamentu Davidom Sassolim. "Tí, ktorí sa snažia skúšať európsku jednotu, budú sklamaní," dodala. EK oznámila, že kvôli kríze na hraniciach uvoľní na pomoc Grécku 700 miliónov eur. 

Nová vlna migrantov do
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Giannis Papanikos)

Vysídlenci z Blízkeho východu sa k grécko-tureckej hranici v oblasti tureckého mesta Edirne začali presúvať minulý týždeň potom, čo Ankara oznámila, že už nebude brániť migrantom v odchode do EÚ. Prestala tak dodržiavať dohodu s Bruselom z roku 2016, v ktorej sľúbila pomôcť zastaviť migračnú vlnu do únie výmenou za finančnú pomoc z Bruselu.

Podľa mimovládnych organizácií je pri hraniciach na tureckej strane na 15-tisíc migrantov. Turecké ministerstvo vnútra síce dnes uviedlo, že ich tam je 130.469. Atény ale Ankaru vinia zo lživej kampane. V pondelok prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že do Európy mieria stovky tisíc migrantov a že to "čoskoro budú milióny".

Nová vlna migrantov do
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

Erdogan vyhrážal otvorením hraníc v minulosti opakovane. Koncom minulého týždňa tento krok oznámil bezprostredne po štvrtkovom zabití troch desiatok tureckých vojakov v sýrskej provincii Idlib pri náletoch sýrskej armády. Z tejto oblasti od decembra kvôli bojom utieklo k tureckým hraniciam podľa OSN na milión Sýrčanov. Ankara si dlhodobo sťažuje, že jej ostatné krajiny nepomáhajú s prílivom sýrskych migrantov. Tých Turecko prijalo od začiatku občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 na 3,7 milióna.

Von der Leyen povedala, že rozhodnutie Turecka otvoriť hranice pre utečencov a migrantov do Európy nebolo riešením situácie v Ankare. „Priznávam, že Turecko je v ťažkej situácii, pokiaľ ide o migrantov a utečencov, ale to, čo teraz vidíme, nie je riešením tejto situácie,“ uviedla na tlačovej konferencii Ursula von der Leyen.

Nová vlna migrantov do
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP)

Niektorí analytici tvrdia, že prepustením migrantov Turecko nalieha na členov EÚ a NATO, aby získali podporu pre svoje vojenské operácie v Sýrii.

 

 

Nechceme vaše peniaze, odkázal Erdogan Európskej unii

EÚ sa teraz snaží prinútiť Ankaru, aby sa na dodržiavanie dohody vrátila. Do Turecka dnes mieri šéf únijnej diplomacie Josep Borrell a v pondelok s tureckým prezidentom Recep Tayyip Erdoğan konal bulharský premiér Bojko Borisov. Ten sa podľa serveru Euractiv snažil dojednať na piatok schôdzku Erdogana, Mitsotakisa, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a chorvátskeho premiéra Andreja Plenkovice, ktorého krajina teraz EÚ predsedá. Erdogan sa mal podľa Borisova vyjadriť neochotu sedieť pri jednom stole s gréckym premiérom.

Boyko Borisov a Recep Tayyip Erdogan počas pondeľkového stretnutia
Zobraziť galériu (11)
Boyko Borisov a Recep Tayyip Erdogan počas pondeľkového stretnutia  (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

Po schôdzke s Borisovom v pondelok Erdogan podľa agentúry Reuters tiež vyhlásil, že odmietol ďalšiu miliardu eur, ktorú mu na pomoc so zvládaním migrácie údajne ponúkla Európska únia. "Povedali nám: 'Pošleme vám miliardu eur.' Koho sa snažíte oklamať? Už tieto peniaze nechceme," povedal Erdogan.

Rovnako ako grécku vládu kritizoval Erdogana kvôli nátlaku na EÚ rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorý zároveň vyzval krajiny EÚ, aby sa spoločne postavili za Grécko. "Toto nie je náhoda, to je organizované," povedal dnes Kurz novinárom vo Viedni. "Erdogan tých ľudí používa ako zbraň k nátlaku na EÚ," dodal s tým, že ak únia podľahne nátlaku Erdogana, čaká ju ďalšia migračná vlna. "A to bude koniec voľného pohybu osôb v EÚ," varoval Kurz.

Odlišné názory na riešenie v Nemecku

V nemeckej vládnej koalícii konzervatívnej únie CDU / CSU a sociálnej demokracie (SPD) panujú odlišné názory na to, ako sa postaviť ku kríze na turecko-gréckej hranici, kde sa zhromaždili tisíce utečencov mieriacich do krajín Európskej únie. Zatiaľ čo niektorí politici SPD sú pre ich prerozdelenie v rámci EÚ, zástupcovia CDU kancelárky Angely Merkelovej to odmietajú.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

"Nebude žiadne prerozdeľovanie utečencov prichádzajúcich na grécko-tureckú hranicu - žiadne prechádzanie Európou ako v roku 2015," zdôraznil expert na vnútropolitické otázky Marian Wendt. Aby Európa nebola dlhodobo závislá na tureckom prezidentovi Recep Tayyip Erdoğanovi, je podľa neho potrebné, aby malo spoločnú azylovú a migračnú politiku.

Za jasne neprijateľný krok Erdogana, v ktorého krajine je cez 3,5 milióna sýrskych utečencov, už v pondelok označila Merkelová. Utečencov podľa nej vedie do slepej uličky na hraniciach Turecka a Grécka. Politička, ktorá opakovane hovorila o tom, že sa rok 2015, kedy do Nemecka prišlo takmer 900-tisíc utečencov, nesmie opakovať, sa tiež vyslovila za zachovanie migračnej dohody medzi EÚ a Tureckom. O situácii už Merkelová telefonicky s Erdoganom hovorila. Ten podľa nemeckých médií vyslovil požiadavku, aby sa bremeno starostlivosti o utečencov rozdeľovalo spravodlivo.

Situáciu spoznávali lídri EÚ priamo na mieste

Podporu pre Grécko a snahu zabrániť viac ako 24.000 utečencom v pokuse o nelegálne prekročenie grécko-tureckých hraníc v utorok vyjadrili traja najvyšší lídri EÚ - predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli a predseda Európskej rady Charles Michel. Lídrov troch euroinštitúcií na grécko-turecké hranice sprevádzal aj chorvátsky premiér Andrej Plenkovič, ktorého krajina aktuálne predsedá v Rade EÚ."Je dôležité, že všetci traja predsedovia európskych inštitúcií navštívili grécko-tureckú hranicu, aby spoznali situáciu priamo na mieste. Chcel by som sa poďakovať gréckym občanom za podporu a obetavosť a naliehavo vyzývame turecké orgány, aby dodržiavali dohodu s EÚ. Aj naďalej sme otvorení dialógu," uviedol Sassoli v správe pre médiá.

Upozornil, že EÚ naliehavo potrebuje stratégiu napríklad na ochranu tisícov maloletých migrantov bez sprievodu dospelých, ktorí dorazili na európske pobrežie. "Európske vlády musia preukázať oveľa väčšiu štedrosť a solidaritu s deťmi v zúfalej núdzi," skonštatoval. Podľa jeho slov súčasné dianie na grécko-tureckej hranici dokazuje viac ako kedykoľvek predtým potrebu spoločnej európskej migračnej politiky. "Šokuje ma, že mnoho európskych vlád toto ignoruje," opísal situáciu. A dodal, že z pohľadu EP každý, kto príde do Grécka, Talianska, na Maltu či do Španielska, prišiel do Európy. "Vyzývam európskych lídrov, aby s nami konštruktívne spolupracovali s cieľom nájsť riešenie spravodlivého prerozdelenia ľudí v núdzi," odkázal Sassoli a pripomenul, že EÚ je globálnym lídrom v oblasti ochrany ľudských práv.

Michel v tejto súvislosti pripomenul, že grécke hranice sú vonkajšie európske hranice, a spresnil, že to, čo robia Gréci na ich ochranu, je dôležité nielen pre Grécko, ale aj pre budúcnosť EÚ ako takej. "Náš spoločný pobyt vo vašej krajine je veľmi silným odkazom, ktorý by sme chceli poslať Grékom, európskym občanom a zvyšku sveta. Sme spolu, pretože si myslíme, že ochrana hraníc je nevyhnutná," vysvetlil predseda Európskej rady. Pripomenul, že úloha gréckej vlády je "veľmi komplexná", lebo nejde len o ochranu hraníc Únie, ale zároveň aj o dodržiavanie medzinárodného práva a ľudských práv. Michel nezabudol zdôrazniť, že EÚ bude aj naďalej implementovať dohodu o zastavení migrácie s Tureckom, z marca 2016. Do Ankary odkázal, že Únia očakáva, že aj turecká strana bude rešpektovať túto dohodu a v nej zahrnutú spoločnú politickú deklaráciu.

Viac o téme: HraniceMigrantiGréckoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu