Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Borell rokoval s ministrom Pompeom: Témou rozhovoru boli aj obchodné vzťahy USA a EÚ

Josep Borrell rokoval s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom. Zobraziť galériu (3)
Josep Borrell rokoval s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom. (Zdroj: SITA/AP Photo/Kevin Wolf)

WASHINGTON - Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell rokoval v piatok s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom, píše agentúra AFP.

Borrell informoval vedúcich predstaviteľov USA o svojej ceste do Iránu zameranej na zmiernenie napätia a prediskutovanie amerického blízkovýchodného plánu, ktorý on osobne odsúdil. Na svojej prvej ceste do Washingtonu od nástupu do funkcie vlani v decembri sa Borrell stretol s Pompeom a následne povedal, že diskutovali o "všetkom".

Josep Borrell rokoval s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kevin Wolf)

Podľa vyhlásenia amerického ministerstva zahraničných vecí Borrell a Pompeo hovorili o "vyhliadkach na mier na Blízkom východe, o obchodných vzťahoch medzi USA a EÚ a o zodpovednosti Iránu a Ruska za ich aktivity vedúce k destabilizácii". Borrell začiatkom týždňa navštívil Teherán, kde sa stretol s prezidentom Hassanom Rúháním a vyjadril nádej na zmiernenie napätia a zachovanie dohody z roku 2015, ktorá ostro obmedzila iránsky jadrový program.

Borrell bude vo Washingtone rokovať aj s Trumpovým zaťom Jaredom Kushnerom, ktorý je poradcom Bieleho domu pre Blízky východ. Kushner je zároveň architektom amerického mierového plánu pre Blízky východ. Šéf diplomacie EÚ sa stretne aj s predsedníčkou Snemovne reprezentantov, najvyššie postavenou demokratickou političkou v americkom Kongrese Nancy Pelosiovou.

Josep Borrell rokoval s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kevin Wolf)

Borrell v utorok odmietol tie časti najnovšieho amerického mierového plánu, podľa ktorých by Izrael anektoval židovské osady na okupovanom západnom brehu rieky Jordán (Predjordánsko). Borrell súčasne vyzval na priame rokovania medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Európska únia v Borrellovom vyhlásení pripomína svoju oddanosť už dohodnutému riešeniu založenému na existencii dvoch štátov - izraelského a palestínskeho - v rámci hraníc z roku 1967, žijúcich bok po boku v mieri, bezpečnosti a vzájomnom rešpekte.

Viac o téme: Rokovanie Mike PompeoJosep Borell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu