Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bývalý durínsky premiér komentoval výsledky volieb citátom Hitlera: Merkelová ich chce zvrátiť

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn)

BERLÍN - Bývalý predseda durínskej krajinskej vlády Bodo Ramelow zo strany Ľavica (Die Linke) si pri komentovaní stredajšieho zvolenia nového krajinského premiéra Thomasa Kemmerich zo Slobodnej demokratickej strany (FDP) na Twitteri pomohol citátom Adolfa Hitlera. Informoval o tom denník Die Welt.

"Najväčší úspech sme dosiahli v Durínsku. Tam sme dnes skutočne rozhodujúcou stranou... Strany v Durínsku, ktoré doposiaľ tvorili vládu, bez nás väčšinu nedosiahnu. A. Hitler 02.02.1930," napísal Ramelow na sociálnej sieti Twitter. K svojmu komentáru pridal aj dve fotografie. Na jednej z nich je zobrazený Hitler, ako si podáva ruku s vtedajším ríšskym prezidentom Paulom von Hindenburgom, ktorý Hitlera v roku 1933 vymenoval za ríšskeho kancelára. Na druhej fotografii je Kemmerich podávajúci si ruku so šéfom frakcie krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björnom Höckem.

Práve vďaka hlasom AfD bol Kemmerich zvolený za nového predsedu durínskej vlády. Ramelowa predstihol so ziskom 45 hlasov len o jeden hlas. Kandidát samotnej AfD nezískal vo voľbách ani jeden hlas, čo naznačuje, že poslanci tejto strany v krajinskom parlamente sa dohodli na podpore Kemmericha. Hlasovanie síce bolo tajné, Kemmerich však musel okrem FDP a AfD získať aj hlasy poslancov konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

Stalo sa tak napriek tomu, že mainstreamové strany dlhodobo odmietajú spolupracovať s protiimigrančnou, protiislamskou, protieurópskou AfD na akejkoľvek úrovni. V stredu protestovali proti zvoleniu Kemmericha v celom Nemecku tisíce ľudí. Demonštrácie sa konali vo vicerých durínskych mestách, ako aj v Hamburgu, Kolíne nad Rýnom, Lipsku, Düsseldorfe či v Mníchove, píše denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Merkelová chce zvrátiť výsledky volieb v Durínsku

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok ostro kritizovala zvolenie Thomasa Kemmericha za nového durínskeho predsedu vlády, ku ktorému došlo pomocou hlasov krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), a označila to za "neodpustiteľné". Výsledok stredajších volieb sa musí zvrátiť a výsledky musia byť anulované, povedala Merkelová na tlačovej konferencii počas návštevy Juhoafrickej republiky, čím sa nepriamo postavila za požiadavku vypísania nových volieb, napísala agentúra DPA.

Merkelová zvolenie Kemmericha zo Slobodnej demokratickej strany (FDP) nazvala "neodpustiteľným postupom", ktorý otriasol základnou hodnotou — jej osobnou, ako aj Kresťanskodemokratickej únie (CDU), a síce, že nijaká väčšina by sa nemala získať pomocou AfD. Kancelárka zároveň označila 5. február za "zlý deň pre demokraciu".

Kemmerich, ktorého kritizovali aj členovia jeho vlastnej strany, o svojom zvolení povedal: "Včera som zobral na seba veľmi veľkú úlohu. Počas tajných volieb v durínskom parlamente som bol tesnou väčšinou zvolený za durínskeho premiéra. Práca sa teraz začne. Ide o to, aby sme prekonali rozdelenie spoločnosti. Dúfam, že demokratické strany, demokratickí poslanci v durínskom parlamente nájdu cestu k sebe a túto vybičovanú situáciu trochu upokoja,"

"Niekedy je lepšie nevládnuť, ako vládnuť zle... Nevládnuť je v zásade lepšie než byť zvolený fašistom Björnom Höckem," povedala pre denník Bild poslankyňa Spolkového snemu Marie-Agnes Stracková-Zimmermannová. Ďalší poslanci FDP žiadajú jeho rezignáciu.

Viac o téme: VoľbyNemeckoAngela MerkelováBerlínDurínskoBodo Ramelow
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu