Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Predpokladaná nástupkyňa Merkelovej odstúpi z čela CDU, dôvodom je volebné fiasko

Annegret Krampová-Karrenbauerová a Angela Merkelová Zobraziť galériu (4)
Annegret Krampová-Karrenbauerová a Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Predsedníčka nemeckej Kresťanskodemokratickej strany (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová, predpokladaná nástupkyňa kancelárky Angely Merkelovej, odstúpi z čela najsilnejšej nemeckej strany a nebude sa uchádzať ani o kancelárske kreslo.

Dôvodom je fiasko v krajinských voľbách. Šéfka CDU o tom v pondelok informovala lídrov strany. Ako uviedla, s organizovaním volieb svojho nástupcu začne v lete.

Oznámenie prichádza po tom, čo jej strana čelila veľkej kritike za nezvládnutie volieb premiéra vo východnej spolkovej krajine Durínsko. Tam kresťanskí demokrati a krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko podporili centristického kandidáta, čím porušili tabu, za ktoré je v nemeckej politike považovaná spolupráca s extrémistami.

Krampová-Karrenbauerová je bývalá premiérka spolkovej krajiny Sársko a súčasná nemecká ministerka obrany. Zápas o post líderky CDU vyhrala v decembri 2018. Krampová-Karrenbauerová mala aj podporu samotnej Merkelovej. Ako nová šéfka najväčšej nemeckej strany sa mohla v budúcnosti stať novou kancelárkou.

Viac o téme: NemeckoCDUAnnegret Krampová-Karrenbauerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu