Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Nemecku to vrie: Na Merkelovú chce podať krajne pravicová strana trestné oznámenie

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

BERLÍN - Krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) v utorok oznámila, že proti kancelárke Angele Merkelovej plánuje podniknúť právne kroky v súvislosti s jej vyjadreniami na adresu vládnej krízy v spolkovej krajine Durínsko. Informovala o tom agentúra DPA.

"Podám trestné oznámenie na Merkelovú za vyvíjanie nátlaku na (durínskeho) premiéra (Thomasa Kemmericha)," napísal na Twitteri šéf durínskej frankcie AfD Björn Höcke. Höcke uviedol, že jeho sťažnosť sa vzťahuje na výroky Merkelovej zo 6. februára, keď počas svojej návštevy v Južnej Afrike zvolenie Kemmericha aj pomocou hlasov AfD nazvala "neodpustiteľným postupom" a vyzvala na zvrátenie tejto voľby. Podľa Höckeho išlo o nátlak s cieľom donútiť Kemmericha k odstúpeniu. Ten pod vlnou kritiky nakoniec v sobotu odstúpil. Vedenie AfD už v pondelok rozhodlo, že na Merkelovú chce podať trestné oznámenie z rovnakých dôvodov ako Höcke, povedal hovorca strany.

"Keďže Merkelová už nezastáva žiadnu rozhodujúcu funkciu v CDU a v Afrike nebola ako reprezentujúca členka (Kresťanskodemokratickej únie) CDU, ale ako hlava nemeckej vlády, ide o jasný prípad zneužitia úradu s poškodzovaním rovnosti príležitostí všetkých strán," povedal predseda AfD Jörg Meuthen. Merkelová bola šéfkou CDU do decembra 2018, keď jej funkciu prebrala Annegret Krampová-Karrenbauerová. Tá však v dôsledku udalostí v Durínsku v pondelok avizovala, že sa nebude uchádzať o post kancelárky v spolkových parlamentných voľbách v roku 2021 a odstúpi aj z postu predsedníčky CDU.  Protiimigrančná, protiislamská a protieurópska AfD sa Merkelovú pokúsila dostať pred súd už niekoľko krát, okrem iného počas takzvanej migračnej krízy v roku 2015, keď boli na Nemeckej spolkovej prokuratúre v Karlsruhe podané stovky podnetov za zradu. Všetky sa doposiaľ ukázali byť neodôvodnené.

Viac o téme: Trestné oznámenieNemeckoAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu