Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Merkelová uvažuje nad svojou budúcnosťou: Vstúpi do boja o post lídra? Kancelárka prehovorila

Angela Merkelová Zobraziť galériu (2)
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP/Michael Sohn)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová nebude vstupovať do procesu výberu nového lídra Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU). Po Merkelovej odchode z tohto postu sa stala predsedníčkou CDU jej blízka spojenkyňa Annegret Krampová-Karrenbauerová, tá však minulý týždeň oznámila, že z tejto pozície odchádza a nebude sa uchádzať ani o post nemeckej kancelárky po tom, ako z neho odíde Merkelová, čo by sa malo stať v roku 2021.

Dôvodom odchodu Krampovej-Karrenbauerovej sú slabé výsledky strany v krajinských voľbách, ale najmä kritika, ktorá sa aj na jej hlavu zniesla za to, že strana podporovala na post krajinského premiéra v Durínsku rovnakého kandidáta ako nacionalistická Alternatíva pre Nemecko (AfD).

Merkelová v stredu potvrdila, že platí jej rozhodnutie neuchádzať sa už o ďalšie funkčné obdobie na poste kancelárky. Svojej CDU chce dať navyše voľnú ruku vo výbere osoby, ktorá ju nahradí. "Nebudem vstupovať do riešenia otázky, kto bude v budúcnosti viesť CDU a kto sa stane jej kandidátom na post kancelára. Moja historická skúsenosť je taká, že predchodcovia by mali zostať mimo takýchto vecí," povedala kancelárka.

Annegret Krampová-Karrenbauerová a Angela
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Kandidáti na post kancelára

Zatiaľ nie je známe, kedy a akým spôsobom vyberie CDU svojho nového predsedu a kandidáta na post kancelára. Zatiaľ jediným relevantným kandidátom, ktorý už ohlásil, že by mal záujem uchádzať sa o predsednícku stoličku v strane, je bývalý minister životného prostredia Norbert Röttgen.


SPD v tom má jasno: Vo veľkej koalícii chce zotrvať len s Merkelovou ako kancelárkou


Ešte väčšie šance však nemecké médiá dávajú iným trom politikom, z ktorých žiadny zatiaľ kandidatúru nepotvrdil. Ide o bývalého predsedu poslaneckého klubu CDU Friedricha Merza, krajinského premiéra Severného Porýnia-Vestfálska Armina Lascheta a ministra zdravotníctva Jensa Spahna.

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováCDUAnnegret Krampová-Karrenbauerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu