Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Škandál, ktorý otriasol cirkvou: Kňaz chcel mať sex s neplnoletým chlapcom... Takto to celé dopadlo

Marcel Puvák chcel mať sex s neplnoletým chlapcom, ktorý bol na invalidnom vozíčku Zobraziť galériu (3)
Marcel Puvák chcel mať sex s neplnoletým chlapcom, ktorý bol na invalidnom vozíčku (Zdroj: YouTube/Zbigniew Stonoga)

KATOVICE - V októbri 2019 otriasol cirkvou škandál. Český kňaz Marcel Puvák sa chystal mať sex na izbe s mladších postihnutým mužom, pri čom ho pristihol poľský podnikateľ Zbigniew Stonoga a všetko si to natočil na video. Prípad mala riešiť poľská polícia ako obvinenie z pedofílie a tiež cirkev. Pre český portál iRozhlas sa k tomu aktuálne vyjadrila katovická prokuratúra aj cirkev.

Katolíckeho kňaza Marcela Pluváka pristihol vlani v októbri oblečeného iba v spodnom prádle poľský podnikateľ a aktivista Zbigniew Stonoga, keď chcel mať sex s chlapcom mladším ako 15 rokov, ktorý bol na vozíčku. Všetko sa to udialo na hotelovej izbe v Katoviciach. Kňaza Marcela Puvák natočil na video a obvinil z pedofílie. S českým farárom bol totiž na izbe mladší muž, o ktorom si Puvák podľa poľského aktivistu myslel, že je neplnoletý. Video, ktoré zverejnil Stonoga na YouTube, dnes už nie je k dispozícií. 

Ďalší cirkevný škandál! Kňaz Marcel sa v hoteli chystal na sex s chlapcom, VIDEO zo skrytej kamery

Katovická prokuratúra serveru iRozhlas.cz napísala, že bývalého farára z českej obce Dětmarovice neobvinila, "pretože podľa platného právneho poriadku sa tak trestného činu nedopustil."

Škandál, ktorý otriasol cirkvou:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Zbigniew Stonoga)

"Oblastná prokuratúra Katovice-Juh v Katoviciach oznamuje, že vec týkajúcu sa Marcela P., spisovej značky PR1 Ds. 596.19, bola odložená vzhľadom k nespáchániu trestného činu. Vo veci PR1 Ds. 596.19 nebol nikto obvinený a nebola vypracovaná žaloba," odpísal českému serveru na mail zástupca oblastnej Katovickej prokuratúry Sławomir Barnas, pričom sa nevyjadril k tomu, koľko mal muž, s ktorým bol Puvák na izbe. "S najväčšou pravdepodobnosťou bol ale plnoletý," uvádza iRozhlas, pretože v Poľsku je pohlavný styk legálny od 15 rokov.

Ako zareagovala cirkev?

Cirkevné trestné konanie ale s českým kňazom prebehlo. "Jednanie, ktorého sa menovaný dopustil, nie je ani v cirkevnom trestnom práve priamo definované ako trestný čin, ale je závažným porušením kňazského záväzku celibátu. A s ohľadom na okolnosti tiež veľkým pohoršením a poškodením dobrého mena cirkvi," vysvetlil pre iRozhlas.cz hovorca ostravsko-opavskej diecézy Pavel Siuda. Homosexuálny pohlavný styk nie je v podstate trestný ani v Cirkvi, čo serveru potvrdil aj cirkevný právnik Damián Němec. 

Marcel Puvák
Zobraziť galériu (3)
Marcel Puvák  (Zdroj: YouTube/Zbigniew Stonoga)

Cirkevné súd uložil kňazovi ako trest formačné pokánia v komunite v Taliansku, uviedol Němec s tým, že zatiaľ nie je jasné, ako dlho tam ostane a kam ho cirkev po jeho príchode zaradí. "Poľahčujúcimi okolnosťami bolo priznanie menovaného, ​​jeho úprimná ľútosť a rezignácia zo všetkých zverených funkcií," zdôvodnilo rozhodnutie biskupstvo Siuda. Ak by však nespolupracoval, hrozila mu podľa Němca až zákaz kňazskej činnosti.

Počas vyšetrovania Puváka zároveň biskupstvo kňazovi uložilo takzvané predbežné opatrenia, kvôli ktorým český kňaz nemohol slúžiť omše a ďalšie sviatosti či vystupovať v médiách. Ako však ďalej dodávajú, tieto obmedzenia bežne zanikajú potom, čo je prípad vyriešený. "Zákazy stanovené pátrovi Puvák predbežným opatreniam sa však v tomto prípade stali súčasťou uloženého pokánie, takže ďalej platia," dodala diecéza Siuda.

Viac o téme: ŠkandálKňazMarcel Puvák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu