Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poľského kňaza odhalilo až VIDEO: Tri roky basy za zneužívanie miništranta (10), nadriadení ho kryli

Kňaz a jeho obeť Zobraziť galériu (2)
Kňaz a jeho obeť (Zdroj: YouTube/Sekielski)

VARŠAVA - Poľský súd v pondelok poslal na tri roky do väzenia katolíckeho kňaza za zneužívanie vtedy desaťročného chlapca, ktorý v kostole slúžil ako miništrant. Rozsudok, podľa ktorého tiež nesmie desať rokov pracovať s deťmi, nie je zatiaľ právoplatný. Kňaz skončil pred súdom až po tom, čo prípad odhalil film, ktorý na internete videli milióny ľudí. Obdobné prípady boli v silne katolíckej krajine dlho tabu.

Škandál, ktorý otriasol cirkvou: Kňaz chcel mať sex s neplnoletým chlapcom... Takto to celé dopadlo

"Spáchal som uvedený čin. Chcem sa z hĺbky pokorného srdca úprimne ospravedlniť," povedal päťdesiatdvaročný farár Arkadiusz Hajdasz minulý týždeň podľa agentúry AFP novinárom. "Uznávam obrovskú krivdu, ktorú som spôsobil Bartlomiejovi vinou mojej ľudskej slabosti, mojej neschopnosti a mojej hriešnosti," dodal.

Na súd v pondelok kňaz neprišiel, uviedol denník Dziennik a dodal, že prokurátor žiadal šesť rokov väzenia, zatiaľ čo obhajca navrhoval pre svojho klienta podmienečný trest. Maximálne môže v Poľsku obžalovaný v podobnej veci putovať za mreže na 12 rokov.

Ks. Arkadiusz Hajdasz. " Ksiądz Arkadiusz H., którego ofiary opowiedziały swoją historię w filmie braci Sekielskich "...

Uverejnil používateľ Seks ukryty pod sutanną Pondelok 1. marca 2021

"Chceme len spravodlivý rozsudok. Prijmeme každý verdikt," povedal agentúre PAP Bartlomiej Pankowiak. Farárovo ospravedlnenie a slová ľútosti nemajú podľa neho žiadny význam, môžu byť výrazom falošného pokánia na obmäkčenie súdu. Predtým voči kňazovi cítil zlosť a zhnusenie, ale po terapii sa zmenili na súcit. "Vidím človeka, ktorý prehral svoj život," povedal.

Spolu so starším bratom Jakubom, ktorý tiež vypovedal o zneužívaní kňazom, vystúpil v dokumentárnom filme bratov Tomasza a Marka Sekielských s názvom Zabawa w chowanego (Hra na schovávačku) o kňazovi zneužívajúcom deti, ktorého jeho nadriadení po štvrť storočie len predkladali z farnosti do farnosti. Až po zverejnení filmu na YouTube, kde zaznamenal osem miliónov zhliadnutí, bol kňaz suspendovaný. Film tiež viedol k cirkevnému vyšetrovaniu biskupov, ktorí nič nepodnikli, hoci o správaní kňaza vedeli.

Farár pravdepodobne zneužil aj ďalších chlapcov, šesť z nich sa prihlásilo prokuratúre, ale ich prípady už boli premlčané, poznamenal Dziennik.

"Hlavné je, že sa páchateľ priznal a bol odsúdený," povedal AFP Jakub Pankowiak. "Je to ďalší krok, ktorý má obetiam pomôcť znovu získať dôstojnosť a ktorý môže poslúžiť ako výstraha ďalším páchateľom," dodal.

Viac o téme: KňazZneužívanieMiništrantSúd PoľskoArkadiusz Hajdasz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu