Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Desivé slová o tragédii požiaru ústavu v Česku, pri ktorom zomrelo 8 ľudí: Mohli žiť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook-Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje)

CHOMUTOV – Tragický nedeľný požiar zariadenia pre mentálne postihnutých v českých Vejprtoch neprežilo osem jeho pacientov. Medzi chovancami, ktorým sa podarilo vyviaznuť bez zranenia, je Jiří Meluzín (25) pôvodom z Brna. Požiar najviac zasiahol jeho dušu.

„Volal mi ráno, bol celý roztrasený, takmer nemohol rozprávať. Hovoril, že tam horelo, že zomreli jeho kamaráti, všetci sa navzájom poznali,“ uvádza český denník Blesk slová jeho matky Moniky Linderovej (42). Po synovom telefonáte ostala ako oparená. „Bol to pre mňa šok, hneď som myslela na najhoršie,“ povedala žena. „Bohužiaľ mám chorý pankreas, tak za ním ani teraz nemôžem cestovať.“ O syna sa nemôže starať pre jeho agresívne výpady, ktoré nedokáže potlačiť. „Párkrát ma aj napadol, nedá sa zvládnuť. Bohužiaľ je chorý,“ dodala smutne Monika.

Starostka Vejprt a český
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Požiar, ktorý vypukol v nedeľu o 04.49 hod. ráno, si vyžiadal životy ôsmich klientov domova. Ďalších 30 ľudí bolo zranených, päť z nich zostáva v nemocnici. Stav dvoch osôb je pritom veľmi vážny. Jeden z mužov dokonca bojuje o život. Prečo k požiaru došlo, nie je jasné.

Podľa prvých informácií vznikol v spoločenskej miestnosti, ale v čase, keď v nej nikto z pacientov zariadenia nebol. Chovanci chceli už v minulosti zariadenie zapáliť, ako uviedla starostka Vejprt. „Niečo tam chceli zapáliť,“ povedala Jitka Gavdunová. Požiarne senzory boli podľa nej v domove umiestnené v kúpeľniach a záchodoch, kde sa často aj napriek zákazu fajčilo. Požiar mal vypuknúť v jednej z izieb, potom sa rozšíril do ďalších troch. Oheň sa hasičom po dlhom boji podarilo uhasiť aj vďaka pomoci neprofesionálov.

Viac o téme: PožiarHasičiústavStarostkaOsem mŕtvychBabišVejprty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu