Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hasiči už vyše 24 hodín likvidujú požiar výrobnej haly v Šuranoch

Hasičom sa už podarilo lokalizovať požiar výrobnej haly v Šuranoch
Hasičom sa už podarilo lokalizovať požiar výrobnej haly v Šuranoch (Zdroj: SITA/PHaZZ)

ŠURANY – Už viac ako 24 hodín zasahujú hasiči pri požiari výrobnej haly v Šuranoch, ktorý vypukol v pondelok (27. 1.) v skorých ranných hodinách. Hasiči pokračovali s jeho likvidáciou počas celej noci.

„Situácia je oproti včerajšiemu dňu nezmenená,“ uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Podľa jej slov majú hasiči požiar pod kontrolou a ďalej sa nerozširuje. Momentálne na jeho likvidácii pracuje 40 profesionálnych a dobrovoľných hasičov s 20 kusmi hasičskej techniky.

Na mieste sa nachádzajú hasiči zo všetkých hasičských staníc Nitrianskeho kraja, príslušníci z Galanty a Pliešoviec a členovia niekoľkých dobrovoľných hasičských zborov. V blízkosti požiaru je kontajner pre dlhodobé zásahy i nafukovací stan, v ktorom bolo zriadené zázemie pre zasahujúcich hasičov a členov riadiaceho štábu.

„Z dôvodu, že došlo k zmene poveternostných podmienok, vykonávajú pracovníci kontrolného chemického laboratória merania škodlivín v ovzduší v meste Šurany. Pri poslednom meraní zaznamenali hodnoty, ktoré nie sú pre ľudský organizmus škodlivé, avšak môžu byť dráždivé. Z tohto dôvodu boli občania mesta vyzvaní, aby sa nezdržiavali v exteriéri,“ doplnila Farkasová.

Hasiči sa snažia rozhŕňať a hasiť tlejúce pneumatiky v zhorenej hale

Hasiči majú už niekoľko hodín pod kontrolou požiar výrobnej haly v Šuranoch. Momentálne pri jeho likvidácii zasahuje 52 profesionálov a desať dobrovoľných hasičov. K nim sa pridali aj príslušníci zo Záchrannej brigády hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Malackách.

Zasahujúci hasiči momentálne pomocou troch univerzálnych nakladačov rozhŕňajú tlejúce zvyšky pneumatík a plastu, ktoré postupne dohášajú. „Jeden z troch zásahových úsekov je stále v plameňoch, pretože sa v ňom nachádza najväčšie množstvo pneumatík. Zasahujúci hasiči neustále pracujú v autonómnych dýchacích prístrojoch, pretože po zmene šírenia vetra je na mieste udalosti nedýchateľný vzduch,“ uviedla Zuzana Farkasová z prezídia HaZZ.

Ako doplnila, pracovníci Kontrolného chemického laboratória vykonávajú v Šuranoch opakované merania škodlivín v ovzduší. „Ich hodnoty nie sú škodlivé, avšak môžu byť pre organizmus dráždivé,“ dodala Farkasová.

Viac o téme: PožiarHasenieVýrobná halaŠurany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu