Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Johnson a Macron diskutovali o Iráne: Lídri chcú zabrániť, aby krajina získala jadrovú zbraň

Britský premiér Boris Johnson (vľavo) sa rozpráva s nemeckým ministrom zahraničných vecí Heikom Maasom (uprostred) a generálnym tajomníkom Ligy Arabských štátov (LAŠ) Ahmedom Abúlom Gheitom (druhý sprava) počas summitu o Líbyi Zobraziť galériu (2)
Britský premiér Boris Johnson (vľavo) sa rozpráva s nemeckým ministrom zahraničných vecí Heikom Maasom (uprostred) a generálnym tajomníkom Ligy Arabských štátov (LAŠ) Ahmedom Abúlom Gheitom (druhý sprava) počas summitu o Líbyi (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Sohn)

BERLÍN - Britský premiér Boris Johnson a francúzsky prezident Emmanuel Macron zopakovali v nedeľu svoje odhodlanie udržať jadrovú dohodu Teheránu so svetovými mocnosťami z roku 2015 a zhodli sa na nutnosti dlhodobého časového rámca.

Informovala o tom v nedeľu kancelária britského premiéra so sídlom na Downing Street 10 v Londýne, píše agentúra Reuters. Johnson a Macron sa stretli a o Iráne hovorili v nedeľu v Berlíne pri príležitosti summitu o riešení konfliktu v Líbyi, ktorý zorganizovala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

"Pokiaľ ide o Irán, lídri zopakovali svoj záväzok voči JCPoA (Spoločný komplexný akčný plán) a tiež uznali potrebu vymedziť dlhodobý rámec, ktorý zabráni Iránu získať jadrovú zbraň," uviedol vo vyhlásení hovorca britského premiéra. V stanovisku Londýna sa ďalej píše, že Johnson a Macron sa dohodli na "dôležitosti deeskalácie a spolupráci s medzinárodnými partnermi pri hľadaní diplomatickej cesty zo súčasného napätia".

Historická jadrová dohoda z roku 2015 zaručovala Iránu uvoľnenie ekonomických sankcií výmenou za obmedzenie jeho jadrového programu. Dvanásť mesiacov po tom, ako sa USA stiahli z dohody, začal Irán porušovať svoje záväzky plynúce z tohto dokumentu, pretože dúfal, že získa ústupky a úľavy od krajín stále uznávajúcich túto dohodu. Teherán v máji 2019 začal postupne odstupovať od svojich záväzkov súvisiacich so zmluvou. K poslednému, v poradí už piatemu, oslabeniu záväzkov JCPoA došlo 5. januára 2020.

Sarrádžova delegácia sa odmietla stretnúť v Berlíne s Haftarom

Delegácia líbyjskej medzinárodne uznanej vlády premiéra Fájiza Sarrádža sa odmietla stretnúť v nedeľu v Berlíne s veliteľom Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífom Haftarom. Podľa agentúry DPA o tom informovali členovia tejto delegácie. Na medzinárodnú konferenciu o Líbyi v Berlíne zavítali Sarrádž aj jeho rival Haftar.

Zľava americký minister
zahraničných vecí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Sohn)

Účasť Haftara a Sarrádža na summite nebola spočiatku plánovaná, ale Nemecko zmenilo svoje rozhodnutie po tom, ako "Rusko a ďalší hráči na tom trvali", uviedol týždenník Der Spiegel. Haftar bojuje proti Sarrádžovej vláde sídliacej v metropole Tripolis a podporuje konkurenčnú vládu sídliacu v Tobruku na východe krajiny. V Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporilo aj NATO. Viedlo k pádu režimu Muammara Kaddáfího i jeho smrti.

Účastníci konferencie o Líbyi sa dohodli na znení záverečného dokumentu, tvrdí TASS

Účastníci nedeľňajšej medzinárodnej konferencie o Líbyi v Berlíne sa dohodli na znení záverečného dokumentu, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na niekoľko diplomatických zdrojov.

Ako vyplýva z návrhu dokumentu, ktorý má TASS - ako tvrdí - k dispozícii, proces urovnania konfliktu v Líbyi bude rozdelený na šesť častí - prímerie, zbrojné embargo, politický proces, reforma bezpečnostného sektora, hospodárska a finančná reforma, dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva a ľudských práv.

Vyzýva tiež na nezasahovanie do ozbrojeného konfliktu v Líbyi a nalieha na Bezpečnostnú radu OSN, aby uvalila sankcie na krajiny, ktoré porušujú zbrojné embargo.

Viac o téme: BudúcnosťIránBoris JohnsonJadrová dohodaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu