Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šéfovia diplomacií krajín susediacich s Líbyou sa majú stretnúť: Chcú urovnať konflikt

Fájiz Sarrádž
Fájiz Sarrádž (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

ALŽÍR - Ministri zahraničných vecí krajín susediacich s Líbyou by sa mali stretnúť vo štvrtok v Alžíri v rámci medzinárodného úsilia o dosiahnutie politického urovnania líbyjského konfliktu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie alžírskeho ministerstva zahraničných vecí.

Na stretnutí v alžírskej metropole, organizovanom z iniciatívy Alžírska, by sa mali stretnúť ministri zahraničných vecí Tuniska, Egypta, Sudánu, Čadu, Nigeru a Mali. Cieľom tohto stretnutia je podľa príslušného ministerstva dosiahnuť "politické urovnanie krízy prostredníctvom inkluzívneho dialógu medzi všetkými stranami". "Preskúma sa najnovší vývoj v Líbyi... s cieľom umožniť našim líbyjským bratom vyriešiť krízu vo svojej krajine bez akýchkoľvek zásahov," píše sa v stanovisku ministerstva.

Alžírsko, ktoré si zachovalo neutrálny postoj k bojujúcim stranám, zdieľa s Líbyou takmer 1000 kilometrov dlhú štátnu hranicu. V tejto africkej krajine rokovali predtým o líbyjskom konflikte zahraniční lídri a vyslanci vrátane talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho a vysokopostavených diplomatov Egypta, Francúzska, Talianska a Turecka.

Očakáva, že v nedeľu do Alžíru pricestuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v rámci svojej dvojdňovej návštevy Alžírska. Svetoví lídri krajín v nedeľu na summite v Berlíne prisľúbili nezasahovať do ozbrojeného konfliktu v Líbyi a rešpektovať zbrojné embargo, o ktorom rozhodla OSN v roku 2011.

Viac o téme: StretnutieKonflikt LíbyaAlžír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu