Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Taiwane sa skončili prezidentské voľby: Súčasná hlava štátu sa vyhlásila za víťazku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-PEJ - Za víťazku taiwanských prezidentských volieb sa v sobotu po spočítaní platných volebných lístkov v 70 percentách okrskov vyhlásila súčasná taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen (63). Informovali o tom agentúry AP a AFP.

"Taiwan ukazuje svetu, ako veľmi si vážime náš slobodný a demokratický spôsob života, ako aj náš národ," uviedla podľa AFP Cchaj. Súčasná prezidentka a kandidátka Demokratickej progresívnej strany (DPS), ktorá odmieta užšiu spoluprácu s Čínou, vyhráva podľa predbežných výsledkov so ziskom 58 percent hlasov.

Jej najväčšieho rivala Chan Kuo-jüa (62), kandidáta pročínskej opozičnej Nacionalistickej strany (Kuomintang), podporilo podľa predbežných výsledkov 38 percent voličov. "Ukážme svetu našimi hlasmi, že obyvatelia Taiwanu sú odhodlaní brániť svoju suverenitu, brániť svoju demokraciu a pokračovať v reformách," vyhlásila Cchaj ešte v piatok na volebnom mítingu v snahe demonštrovať odhodlanie svojej strany brániť nezávislosť ostrova pred vplyvom Pekingu.  

Chan naopak zastáva názor, že Taiwan by mal byť s Čínou ochotný rokovať. "Chcem prilákať masívne investície. Chcem, aby boli produkty exportované nonstop," uviedol v tejto súvislosti Chan na svojom poslednom predvolebnom zjazde v prístavnom meste Kao-siung.

Ako napísala agentúra AP, podpora politiky "jednej krajiny a dvoch systémov", ktorú Peking Tchaj-peju ponúka po vzore Hongkongu a Macaa, stratila na Taiwane čiastočne svoju príťažlivosť. Dôvodom sú masové prodemokratické demonštrácie a nepokoje, ktoré v posledných mesiacoch zasiahli Hongkong.  Práve obavy z možného nadmerného zasahovania Pekingu do vnútorných záležitostí Taiwanu v kombinácií s dobrými ekonomickými výsledkami ostrova pomohli podľa AP Cchaj presvedčiť voličov o svojej politike.

Čína a Taiwan sa rozdelili počas občianskej vojny v roku 1949. Pevninská Čína považuje tento ostrov za súčasť svojho územia, nad ktorým - ako tvrdí - môže prevziať kontrolu aj prostredníctvom sily. Taiwan, ktorý používa oficiálny názov Čínska republika, sa pokladá za zvrchovaný štát, čo však uznáva len približne 16 krajín sveta.

Viac o téme: VoľbyNezávislosťTaiwanTchaj-Pej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu