Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

USA pozorne sledujú voľby na Marshallových ostrovoch, majú na to exkluzívny dôvod

Hilda Heine
Hilda Heine (Zdroj: SITA/AP Photo/Jason DeCrow)

DALAP-ULIGA-DARRIT - Na Marshallových ostrovoch sa v pondelok konajú všeobecné voľby, ktoré rozhodnú o tom, kto povedie rokovania tohto tichomorského štátu so Spojenými štátmi o obnovení regionálnej bezpečnostnej zmluvy.

Hlasovanie prichádza v čase narastajúceho znepokojenia zo strany Spojených štátov a ich spojencov v súvislosti so snahami Číny posilniť svoj vplyv v tichomorskom regióne, uvádza tlačová agentúra Reuters. Marshallove ostrovy, ležiace približne medzi Havajom a Austráliou, získali nezávislosť v roku 1986 po štyroch desaťročiach pod americkou administráciou.

Prezidentka Hilda Heineová si hodlá uchovať svoje kreslo v 33-člennom parlamente, ktorý bude následne hlasovať o ďalšej hlave štátu. Heineová pred začiatkom volieb vyzvala voličov, aby "nemenili kurz" a vrátili jej vládu k moci.

To, ako sa Heineovej bude vodiť vo voľbách, môže mať vplyv na zmluvu, ktorá umožňuje americkej armáde exkluzívny prístup do vzdušného priestoru a teritoriálnych vôd Marshallových ostrovov, Mikronézie a Palau. Tieto tri krajiny za to dostávajú finančnú pomoc. Predmetná zmluva vyprší v roku 2024. Rozhovory o obnovení kontraktu sa začali v auguste, keď americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo navštívil Mikronéziu.

Zmienené tri tichomorské štáty nadobudli na strategickom význame vďaka záujmom Číny v danom regióne a nedávnym rozhodnutiam dvoch ďalších tichomorských krajín - Šalamúnových ostrovov a Kiribati - prerušiť diplomatické vzťahy s Taiwanom a uznať namiesto toho Peking.

Viac o téme: VoľbyZmluvaUSAMarshallove ostrovyHilda Heine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu