Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Protesty v Hongkongu trvajú už šesť mesiacov: Do ulíc veľkomesta opäť vyšli davy ľudí

Demonštrácia v Hongkongu
Demonštrácia v Hongkongu (Zdroj: SITA/ AP / Kin Cheung)

HONGKONG - Šesť mesiacov od začiatku protivládnych protestov v Hongkongu sa v tejto finančnej metropole začala v nedeľu najväčšia demonštrácia za uplynulé týždne. Desaťtisíce ľudí sa vydali popoludní miestneho času z parku Victoria Park v centre mesta na protestný pochod.

Demonštranti oblečení prevažne v čiernom kričali svoje známe protestné heslo "Sloboda pre Hongkong" a niesli transparenty so svojimi požiadavkami. Ďalší mávali vlajkami USA, Taiwanu či Británie, informovala agentúra DPA. Organizátori z Občianskeho frontu pre ľudské práva (CHRF) vyzvali pred akciou na pokojný protest. Účastníci sa podľa nich majú vyvarovať potýčkam s políciou, ktorá nedeľňajší pochod na rozdiel od mnohých demonštrácií z uplynulých mesiacov nezakázala.

Polícia pred demonštráciou varovala, že hoci bol pochod povolený, v prípade vypuknutia násilností ho zastaví. Oznámila tiež, že dostala informácie o plánovaní útoku na jej príslušníkov a v súvislosti s tým zadržala 11 osôb pre nepovolenú držbu strelnej zbrane.

Hongkongom, ktorý je osobitnou administratívnou oblasťou Číny, otriasajú protivládne protesty od 9. júna. Demonštranti pôvodne žiadali, aby vláda stiahla sporný návrh zákona, ktorý by umožnil osoby podozrivé zo spáchania trestného činu vydávať do pevninskej Číny. Medzičasom sa protesty týkajú najmä zasahovania Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu, ktorý je založený na hesle "jedna krajina, dva systémy".

Viac o téme: ProtestDemonštráciaZásahPolícia ČínaHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu