Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kanada zabezpečí dôkladné vyšetrenie havárie ukrajinského lietadla, povedal premiér Trudeau

Kanadský premiér Justin Trudeau.
Kanadský premiér Justin Trudeau. (Zdroj: SITA/Paul Chiasson/The Canadian Press via AP)

OTTAWA - Kanadský premiér Justin Trudeau vyhlásil, že jeho vláda osloví svojich medzinárodných partnerov so zámerom zabezpečiť, aby vyšetrovanie havárie ukrajinského dopravného lietadla, pri ktorej v stredu v Iráne zahynulo 176 ľudí vrátane 63 Kanaďanov, bolo realizované dôkladne.

"Naša vláda bude pokračovať v úzkej spolupráci so svojimi medzinárodnými partnermi na zabezpečení toho, aby sa táto havária riadne vyšetrila," uviedol Trudeau vo vyhlásení, ktoré nasledovalo po tom, ako premiér kondoloval rodinám a priateľom obetí, informovala tlačová agentúra Reuters. Trudeau zároveň vyhlásil, že kanadská vláda je v kontakte s vládou na Ukrajine a "komunikuje s príslušnými úradmi i medzinárodnými partnermi". Kanada prerušila diplomatické vzťahy s Iránom v roku 2012.

Pri havárii Boeingu-737 leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines, ktorý sa zrútil krátko po štarte z letiska v iránskom hlavnom meste Teherán, zahynuli občania zo siedmich krajín, potvrdil na Twitteri ukrajinský minister zahraničných vecí Vadym Prystajko. "Máme nasledovné informácie o krajinách pôvodu obetí katastrofy letu PS 752: Irán (82), Kanada (63), Ukrajina (2 + 9 členov posádky), Švédsko (10), Afganistan (4), Nemecko (3), Spojené kráľovstvo (3). Pozostalým vyjadrujeme sústrasť. Ukrajinské úrady pokračujú vo vyšetrovaní," napísal Prystajko, ktorého citovala tlačová agentúra TASS.

Nešťastie sa odohralo v čase, keď Blízky východ čelí výraznému zvýšeniu napätia v súvislosti so zabitím vysokopostaveného iránskeho generála Kásema Solejmáního americkými silami a stredajším odvetným raketovým útokom na americké základne v Iraku. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského však na základe bezprostredných zistení neexistuje žiadna indícia o tom, že by za zrútením dopravného lietadla bolo cudzie zavinenie. Zelenskyj zároveň varoval pred "špekuláciami" o príčinách tohto nešťastia, pripomína tlačová agentúra AFP. Podľa prvotného vyšetrovania išlo o technické problémy lietadla, ktoré smerovalo do Kyjeva.

Americké letecké úrady oznámili, že zakázali leteckým prepravcom registrovaným v USA prelety nad územím Iraku, Iránu a Perzského zálivu, pričom spoločnosti ako Lufthansa a Air France prerušili lety cez iracký aj iránsky vzdušný priestor. Washington vyzval na "úplnú spoluprácu" pri vyšetrovaní katastrofy letu PS 752 v Iráne, ktorý Spojeným štátom - svojmu úhlavnému nepriateľovi - odmietol vydať tzv. čierne skrinky zo zrúteného boeingu. "Spojené štáty vyzývajú na úplnú spoluprácu s akýmikoľvek vyšetrovateľmi pri objasnení príčiny tejto havárie," vyhlásil šéf americkej diplomacie Mike Pompeo bez toho, aby priamo menoval Irán.

Viac o téme: PádLietadloPremiérIránUkrajinaOttawaJustin Trudeau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu