Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sily podporujúce vládu v Tripolise opätovali smrtiace útoky: Zaútočili na základňu protivníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FOTO TASR/AP)

TRIPOLIS - Súperiace frakcie v Líbyi si opätovali v nedeľu smrtiace útoky, ktoré predstavujú najnovšie vzplanutie násilia v tamojšom konflikte. Sily spriaznené s medzinárodne uznávanou vládou v Tripolise oznámili, že blízko hranice s Tuniskom zasiahli leteckú základňu, ktorá slúži protivníkom podliehajúcim vplyvnému veliteľovi Chalífovi Haftarovi, informovala tlačová agentúra DPA.

Podľa zverejneného vyhlásenia bombardovanie zo vzduchu viedlo k zničeniu "vojenskej techniky a muničných skladov". Sily spriaznené s tzv. vládou národnej jednoty ho uskutočnili niekoľko hodín po tom, ako zahynulo v sobotu večer najmenej 30 ľudí pri nálete na vojenskú akadémiu v hlavnom meste.

Vláda v Tripolise tvrdí, že útok na akadémiu vykonali nešpecifikované "zahraničné" vojenské lietadlá podporujúce sily veliteľa Haftara, spojeného s konkurenčnom vládou v Tobruku na východe Líbye. Nemenovaný zdroj s napojením na Haftarovu samozvanú Líbyjskú národnú armádu uviedol, že nedeľný útok na základňu si vyžiadal životy najmenej troch členov vojenského personálu a ďalší piati pri ňom utrpeli zranenia. Ako ďalej tvrdil, bombardovanie sa uskutočnilo pomocou tureckých dronov.

Turecko podporuje vládu národnej jednoty v Tripolise, ktorá čelí už niekoľko mesiacov ofenzíve Haftarových síl s cieľom dobyť hlavné mesto. Sily verné Haftarovi sa k najnovším udalostiam zatiaľ nevyjadrili. Podporná misia OSN v Líbyi (UNSMIL) v nedeľu odsúdila útok na vojenskú akadémiu v Tripolise s tým, že "rastúca eskalácia vojenských útokov takéhoto závažného charakteru ešte viac komplikuje situáciu v Líbyi a ohrozuje nádeje na návrat k politickému procesu".

Viac o téme: Základňaútok LíbyaTripolisVládne sily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu