Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Skvelá správa z Talianska: Počet migrantov, ktorí sa tento rok preplavili, sa prudko znížil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Gentico)

RÍM - Počet migrantov, ktorí sa tohto roku cez Stredozemné more preplavili do Talianska, sa oproti vlaňajšku znížil o polovicu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa štatistické údaje zverejnené v stredu. Oproti roku 2017 sa počet migrantov, ktorí sa doplavili k talianskym brehom, znížil približne o 90 percent.

Od začiatku tohto roku do 24. decembra prišlo do Talianska po mori 11.439 migrantov, pričom za to isté obdobie roku 2018 to bolo 23.210 migrantov a v roku 2017 až 118.914, uvádza sa v štatistike talianskeho ministerstva vnútra s tým, že najčastejšou krajinou pôvodu migrantov, ktorí sa tohto roku doplavili do Talianska, bolo Tunisko (2654 ľudí). Po ňom nasledoval Pakistan a Pobrežie Slonoviny.

Hlavným dôvodom dramatického poklesu počtu migrantov, ktorí tohto roku prišli do Talianska, je kontroverzná dohoda z roku 2017. Tú talianska vláda podpísala s Líbyou, pričom investovala značné prostriedky do zefektívnenia činnosti líbyjskej pobrežnej stráže, aby mohla na mori zastavovať migrantov, ktorí sa chcú cez Stredozemné more preplaviť do Európy.

Počet migrantov, ktorí tohto roku prišli do Talianska sa teda prudko znížil, avšak kritici tvrdia, že je to na úkor dodržiavania ľudských práv, pretože ľudia v líbyjských utečeneckých táboroch sa často stávajú obeťami zlého zaobchádzania a mučenia.

Španielska pobrežná stráž na Štedrý deň zachránila asi 200 migrantov

Španielska polícia vyzdvihla v utorok z člnov asi 200 migrantov - mužov, žien i detí. Informovala o tom agentúra AFP. Migranti boli zachránení pri viacerých samostatných operáciách pri pobreží Španielska a Maroka. Úrady nateraz neposkytli žiadne informácie o národnosti osôb.

Najvyšší počet zachránených ľudí našli posádky hliadkovacích člnov na ostrovoch Chafarinas pri Maroku a na malom ostrove Alborán, uviedla španielska pobrežná stráž. Niekoľko ďalších lodí bolo objavených pri juhovýchodnom pobreží Španielska, ako aj pri Gibraltári a neďaleko Kanárskych ostrovov v Atlantickom oceáne.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) sa tento rok priplavilo do Európy po mori viac ako 98.000 migrantov, z toho 25.000 do Španielska. Vyše 1200 migrantov pri tomto pokuse zahynulo alebo sú nezvestní.

Viac o téme: PlavbaMigrantiRímTalianskoStredozemné more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu