Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Apple hlási miliónový podvod! Zo súčiastok určených na likvidáciu vyrábali v Číne nové iPhony

Zobraziť galériu (3)

TCHAJ-PEJ – Vo svetoznámej firme Apple riešia ťažko uveriteľnú kauzu zmluvného taiwanského výrobcu. Zamestnanci čínskej továrne Foxconnu totiž využívali chybné súčiastky určené na likvidáciu a s vedomím vedúcich pracovníkov z nich skladali iPhony nad rámec plánovanej produkcie. A to vo veľkom.

Taiwanský server Taiwan News nespomína, koľko bolo takto podvodom skompletizovaných iPhonov, avšak za všetko hovorí čiastka, ktorú si mali zamestnanci továrne v čínskom Čeng-čou zapojení do tohto nelegálneho počínania privyrobiť. iPhony zostavené zo súčiastok, ktoré nezodpovedali potrebnej kvalite a mali teda byť podľa predpisu zlikvidované, sa mali dostať k bližšie neurčenému taiwanskému obchodníkovi.

Skupinka si prilepšila o milióny eur

Skupinka zamestnancov si takto prilepšila asi o 43 miliónov dolárov, teda v prepočte o vyše 38 miliónov eur. Do celej siete mali byť pritom zapojení aj vysokopostavení zamestnanci. Minimálne tí, ktorí mali dohliadať na predpísanú likvidáciu vyradených súčiastok. Nejde navyše iba o chvíľkovú záležitosť, takéto podvody totiž mali zamestnanci továrne robiť posledné tri roky. Kto všetko sa doň zapojil a ako to celé fungovalo, je teraz predmetom interného vyšetrovania.

Apple hlási miliónový podvod!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: androidportal.zonam.sk)

O jeho začiatku informoval Foxconn v oficiálnom vyjadrení. V ňom uviedol, že podnikol kroky, ktoré majú viesť k vyriešeniu tohto problému. Podrobnejšie odmietol kauzu komentovať. Vyšetrovaním je poverený tím Apple Business Assurance & Audit. Podľa servera BGR mal totiž celú záležitosť odhaliť práve Apple, keď sa bližšie neurčený oznamovateľ obrátil pravdepodobne priamo na generálneho riaditeľa spoločnosti Tima Cooka. Taiwanský miliardár Terry Gou, za ktorého šéfovania už k využívaniu chybných súčiastok dochádzalo, odstúpil z postu predsedu Foxconnu až na začiatku tohto roka. Uviedol iba, že v spoločnosti, ktorá zamestnáva vyše milióna ľudí, to nie je prekvapivé. Naznačil tým, že pri takom počte zamestnancov sa nedá predpokladať, že všetci budú voči firme rovnako lojálni. Podľa niektorých médií však súčasnú situáciu zľahčuje. 

Apple hlási miliónový podvod!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: http://androidportal.zoznam.sk/)

Nie je to po prvý raz, čo vo Foxconne riešia podobný problém. Medzi rokmi 2013 a 2014 si jeden z vtedajších manažérov továrne v čínskom Šen-čenu nakradol neuveriteľných 5 700 kusov iPhonov 5 a 5s. Zamestnancovi testovacieho oddelenia pomáhalo osem jeho spolupracovníkov, ktorých úlohou bolo vynášať časť testovaných telefónov von z továrne. Predajom nelegálne získaných telefónov, pri ktorých šlo o vzorky väčšinou určené na zničenie, si privyrobili v prepočte asi 1, 7 milióna eur.

Viac o téme: PodvodMiliónyLikvidáciaČínaAppleTaiwanSúčiastkyIPhony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu