Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Podvodník sa nabalil! Firmu v Česku obral o státisíce eur, zvolil overenú taktiku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Obchodná manažérka spočiatku nemala nijaké podozrenie. Na pokyn podvodníka, ktorý sa vydával za konateľa spoločnosti, zaslala na istý účet vyše 18-tisíc eur, druhý raz 12-tisíc eur. Pri treťom prevode sa jej však už čosi nepáčilo, a tak kontaktovala svojho šéfa. Ten o nijakých platbách nevedel.

Kriminalisti sa od pondelka (3. 2.) zaoberajú podvodným konaním neznámeho páchateľa, ktorý z firmy získal 760-tisíc korún (viac než 300-tisíc eur).

Čítajte aj: "Americký generál" sľuboval Češke rozprávkový život: Malo to však háčik, žena sa spamätala neskoro

Zo stanoviska policajnej hovorkyne Simony Kyšnerovej vyplýva, že podvodník vydávajúci sa za konateľa spoločnosti zaslal obchodnej manažérke firmy e-mail s otázkou na ich bankový zostatok. Po tom, čo mu odpovedala, jej zaslal pokyn k platbe vo výške cez 18-tisíc eur.

Podvodník sa nabalil! Firmu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vzhľadom k tomu, že manažérka so šéfom takto zvykla komunikovať, nemala nijaké podozrenie. Falošný šéf však o týždeň neskôr poslal e-mailom nový pokyn k platbe, šlo o čiastku vo výške 12-tisíc eur. Manažérke ešte v ten istý deň prišiel obdobný e-mail. Jeho znenie jej však nedávalo zmysel, a tak zavolala šéfovi, ktorý sa v tom čase nachádzal v Česku. Ukázalo sa, že o nijakých platbách nevedel.

Páchateľ sa týmto konaním dopustil trestného činu podvod. Po dolapení políciou mu hrozí až osemročný trest odňatia slobody.  

Polícia v tomto súvise apeluje na firmy, aby svoje transakcie riadne preverovali a nestali sa tak terčmi podvodníkov.

Viac o téme: PodvodPlatbaPodvodník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu