Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nemecko vyhostilo dvoch ruských diplomatov: Odvetná reakcia Moskvy

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Charles Platiau/Pool via AP)

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo, že z krajiny vyhostí dvoch nemeckých diplomatov. Na opustenie Ruska majú sedem dní. Ide o odvetnú reakciu na predchádzajúce vyhostenie dvoch ruských diplomatov z Nemecka.

Berlín k tomuto kroku pristúpil 4. decembra v súvislosti s tým, že Moskva podľa nemeckých úradov dostatočne nespolupracovala pri vyšetrovaní augustovej vraždy Gruzínca v nemeckej metropole. Informovala o tom agentúra AFP.

"Ako odvetné opatrenie sa ruská strana rozhodla dvoch zamestnancov nemeckej ambasády v Rusku vyhlásiť za neželané osoby," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Ruské ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo nemeckého veľvyslanca Gézu Andreasa von Geyra, informovala ruská agentúra TASS.

Rozhodnutie Ruska vyhostiť z krajiny dvoch nemeckých diplomatov je "neoprávnené". Vyhlásilo to vo štvrtok nemecké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré zároveň varovalo, že Berlín môže v súvislosti so stupňujúcim sa napätím medzi Ruskom a Nemeckom podniknúť "ďalšie kroky". Krok Moskvy "vysiela nesprávny signál a je neoprávnený", povedala hovorkyňa ministerstva, ktorú citovala agentúra AFP.

Kremeľ verí, že vzájomné vyhostenie diplomatov neovplyvní vzťahy s Nemeckom

Kremeľ verí, že odvetné vyhostenie dvoch nemeckých diplomatov Moskvou neovplyvní vzťahy Ruska s Nemeckom. Vo štvrtok to novinárom na tlačovej konferencii povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Očakávame a dúfame, že toto (vyhostenie dvoch zamestnancov nemeckej ambasády z Ruska) sa nestane negatívnym faktorom pre ďalšie rozvíjanie a rozširovanie nášho pomerne konštruktívneho dialógu s Nemeckou spolkovou republikou," povedal hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého cituje agentúra TASS. Peskov zdôraznil, že vyhostenie nemeckých diplomatov bolo "vynúteným opatrením". Moskva ho považuje za neopodstatnené a nesúhlasí s ním, "preto sme boli nútení prijať odvetné opatrenie", dodal.

Prípad zastreleného Gruzínca vyvolal diplomatický škandál

Prípad zastreleného 40-ročného Gruzínca vyvolal diplomatický škandál. Rusko po vyhostení svojich diplomatov z Nemecka obvinenia z nedostatočnej spolupráce odmietlo a pohrozilo, že podnikne odvetné kroky.

Ruský prezident Vladimir Putin označil zabitého Gruzínca za "banditu" podieľajúceho sa na teroristických útokoch. Kritizoval Nemecko, že napriek žiadosti ruských orgánov tohto "zločinca a vraha" nevydalo.

Nemecká spolková prokuratúra uviedla, že na základe dôkazov mohla byť objednávateľom vraždy Moskva alebo úrady v Čečenskej republike, ktorá je súčasťou Ruskej federácie. Obeť vraždy údajne v minulosti bojovala na strane čečenských separatistov.

Viac o téme: VyhostenieRuskoNemeckí diplomati
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu