Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sexi a mladá! FOTO Má sa stať najmladšou premiérkou na svete, o Sanne ešte budete počuť

Sanna Marinová bude zrejme najmladšou premiérkou v dejinách Zobraziť galériu (6)
Sanna Marinová bude zrejme najmladšou premiérkou v dejinách (Zdroj: SITA/Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP, Facebook/Sanna Marin)

HELSINKI - Fínska ministerka dopravy a komunikácie Sanna Marinová (34), ktorú v nedeľu vládna Sociálnodemokratická strana Fínska zvolila kandidátkou na premiérku, by sa v prípade potvrdenia vo funkcii mohla stať súčasnou najmladšou premiérkou vo svete, najmladšou osobou vo funkcii predsedníčky vlády a tiež treťou ženou v tomto úrade:

- Fínsku vládnu koalíciu teraz pravdepodobne povedie päť prevažne mladých žien, ktoré stoja na čele koaličných strán: okrem Marinovej je to Li Anderssonová (32) z ľavicového zväzu, Maria Ohisalová (34) zo Zeleného zväzu, Anna-Maja Henrikssonová (55) zo Švédskej ľudovej strany a Katri Kulmnuniová (32) z Fínskeho stredu.

Sexi a mladá! FOTO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP)

- Vo funkcii premiérky by mala Marinová vystriedať Anttiho Rinna, ktorý odstúpil minulý utorok po tom, čo sa jeho vláda dostala pod tlak v súvislosti s dvojtýždňovým štrajkom poštových úradníkov, ktorá sa rozšírila aj do letectva a ďalších odvetví. Postup sociálnych demokratov pri riešení tohto problému kritizoval koaličný parter, liberálna strana Fínsky stred s tým, že v premiérovi stratili dôveru.

Sexi a mladá! FOTO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Sanna Marin)

Dočasné vedenie strany

- Tento rok vo februári Marinová, ktorá bola podpredsedníčkou sociálnych demokratov od roku 2014, na nejaký čas prevzala vedenie strany, keď Rinne dva mesiace pred voľbami zverejnil, že trpí vážnym srdcovým ochorením. Nakoniec sa ale po pár týždňoch do kampane vrátil.

- V koaličnej vláde, vytvorenej sedem týždňov po aprílových parlamentných voľbách, ktoré sociálni demokrati tesne vyhrali, sa Marinová stala ministerkou dopravy a komunikácie.

Sexi a mladá! FOTO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Sanna Marin)

Kariérny rast na škole a vo vedení mesta

- Sanna Mirella Marinová sa narodila 16. novembra 1985 v Helsinkách v rodine osôb rovnakého pohlavia. Po štúdiu manažmentu na Univerzite v Tampere ju v roku 2012 zvolili do rady mesta Tampere.

- V rokoch 2013 až 2017 bola starostkou mesta Tampere, v roku 2017 bola znovuzvolená do mestskej rady. Pôsobí tiež v zastupiteľstve mesta. Do fínskeho parlamentu ju zvolili v roku 2015.

Sexi a mladá! FOTO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Sanna Marin)

Môže sa stať najmladšou premiérkou na svete

- Vo svojich 34 rokoch sa Marinová zrejme stane súčasným najmladším šéfom vlády na svete pred tridsaťpäťročným Oleksij Hončarukom, ktorý je premiérom Ukrajiny od tohtoročného augusta.

- Pokiaľ bude Marinová potvrdená vo funkcii, stane sa tiež jedenástou úradujúcou premiérkou vo svete. Ženu na čele vlády má v súčasnosti Bangladéš, Nórsko, Namíbia, Srbsko, Nový Zéland, Island, Barbados, Rakúsko, Dánsko a Belgicko.

- Marinová nie je vydatá, má dieťa so svojím dlhoročným partnerom Markusom Räikkönenom.

Sexi a mladá! FOTO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: instagram.com/sannamarin)

Viac o téme: FínskoSanna Marinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu