Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO V Bogote pokračovali protesty: Prezident apeluje na celonárodný dialóg

Iván Duque
Iván Duque (Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Mejia)

BOGOTA - Kolumbijské bezpečnostné sily hádzali v sobotu v hlavnom meste Bogota granáty so slzotvorným plynom do davu protivládnych demonštrantov, ktorí už tretí deň pokračovali v protestoch - napriek tomu, že prezident Iván Duque oznámil začatie "celonárodných rozhovorov" s cieľom upokojiť rozhnevané davy. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

Konzervatívny prezident Duque, ktorého popularita po 18 mesiacoch od zvolenia rapídne klesla, dúfa, že masové protesty proti svojej vláde potlačí prostredníctvom dialógu. "Zajtra (v nedeľu) spolu so zvolenými starostami a guvernérmi začneme s celonárodnými rozhovormi," napísal prezident v sobotu večer na Twitteri, čím odkazoval na predstaviteľov, ktorí zvíťazili v októbrových komunálnych voľbách.

Duque ďalej uviedol, že v pondelok sa stretne s ministrami financií, práce a obchodu spolu so zástupcami majiteľov podnikov a pracovníkov. Rozhovory sa majú v priebehu celého týždeň konať v regiónoch naprieč všetkými spoločenskými a politickými sektormi. Po nočnom zákaze vychádzania, ktorý platí v celej Bogote, sa tisíce demonštrantov vrátili v sobotu do ulíc, ktoré čistiace tímy čistili po následkoch predchádzajúcich zrážok a rabovania.

Státisíce ľudí vyšli vo štvrtok do ulíc na 150 miestach krajiny. Demonštranti vyjadrovali nesúhlas s údajnými plánmi vlády zvýšiť vek odchodu do dôchodku a znížiť minimálnu mzdu pre mladých ľudí. Takisto žiadajú viac financií na podporu vzdelávania a skoncovanie s korupciou. Doteraz prišli počas protestov o život najmenej traja ľudia. Zranenia utrpelo približne 150 príslušníkov bezpečnostných zložiek a 122 civilistov a zatknutých bolo 98 ľudí.

Viac o téme: PrezidentProtestyDemonštrantiBogotaIván Duque
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu