Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mušarráf zložil prísahu ako civilný prezident

Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf
Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf (Zdroj: ČTK)

ISLAMABAD - Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf zložil vo štvrtok počas slávnosti, ktorú naživo vysielala štátna televízia, prezidentský sľub. Mušarráf zložil prísahu ako civilný prezident po prvýkrát po tom, čo sa pred ôsmimi rokmi dostal k moci pomocou štátneho prevratu.

Počas ceremónie, ktorá sa uskutočnila v prezidentskom paláci v Islamabade, prisľúbil urobiť všetko pre dodržiavanie ústavy a ochraňovanie národa.

Parvíz Mušarráf, ktorý kedysi povedal, že vojenská uniforma je jeho "druhou kožou", označil svoju prísahu za "míľnik" pri prechode krajiny k demokracii. "Som vďačný pakistanskému národu, že do mňa vložil svoju dôveru," povedal Mušarráf pred zhromaždenými vládnymi predstaviteľmi, vojenskými generálmi a zahraničnými diplomatmi krátko po zložení prezidentského sľubu na nadchádzajúce päťročné obdobie.
Ako ďalej dodal, "je to skutočne historický a pre mňa emocionálny deň. Toto je míľnik pri prechode Pakistanu na úplnú formu demokracie." Parlamentné voľby sa podľa jeho slov uskutočnia v januári, "nech sa stane čokoľvek".

Zároveň však odmietol nátlak Západu na odvolanie výnimočného stavu s odôvodnením, že demokraciu si krajina zariadi podľa vlastných podmienok. "Chceme demokraciu, chceme ľudské práva, chceme stabilitu, ale učiníme tak vlastným spôsobom. Rozumieme našej spoločnosti, nášmu prostrediu lepšie než ktokoľvek na Západe," uzavrel.

Pakistanský prezident odstúpil v utorok pod medzinárodným tlakom z postu veliteľa ozbrojených síl. Americký prezident George W. Bush to ocenil ako "správny krok". Súčasne však spolu s medzinárodným spoločenstvom naďalej požaduje odvolanie výnimočného stavu v krajine ako aj spravodlivé a slobodné voľby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu