Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Streľba pri mešite vo Francúzsku: Útočníkom je 84-ročný bývalý kandidát Le Penovej strany

Pred mešitou strieľal 84-ročný bývalý kandidát Le Penovej stran Zobraziť galériu (6)
Pred mešitou strieľal 84-ročný bývalý kandidát Le Penovej stran (Zdroj: SITA/AP Photo/Str)

BAYONNE - Dvaja muži-sedemdesiatnici utrpeli vážne zranenia pri streľbe, ktorú na nich v pondelok spustil 84-ročný muž pri mešite v meste Bayonne na juhozápade Francúzska. Strelec, ktorého zadržala polícia, je niekdajším kandidátom francúzskej ultrapravicovej strany Národné zhromaždenie (RN) Marine Le Penovej, informovala tlačová agentúra AFP.

Muž identifikovaný ako Claude Sinke sa pôvodne pokúšal podpáliť mešitu, no jeho obete ho pri tomto čine vyrušili, uviedla miestna polícia s tým, že Sinke sa neskôr k streľbe priznal. Sinke kandidoval v roku 2015 v komunálnych voľbách za stranu RN, ktorá sa vtedy nazývala Národný front (FN), píše AFP odvolávajúca sa na oficiálne zoznamy kandidátov.

Pred mešitou strieľal 84-ročný
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Str)

Tento osemdesiatnik sa v pondelok popoludní pokúšal zapáliť bránu mešity v Bayonne. Vyrušili ho pritom dvaja muži vo veku 74 a 78 rokov, na ktorých následne začal strieľať, informovala na Twitteri prefektúra departmánu Pyrénées-Atlantiques. Oboch zranených hospitalizovali v neďalekej nemocnici.

Pred mešitou strieľal 84-ročný
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Str)

Strelec pri úteku z miesta činu podpálil jedno vozidlo. Polícia ho krátko na to zadržala pri jeho dome, informovala tlačová agentúra DPA. Príslušné úrady incident vyšetrujú, pričom mešitu pre vyšetrovanie zatvorili. Do domu muža v obci Saint-Martin-de-Seignanx pri Bayonne vyslali pyrotechnikov. Muž sa polícii priznal k tomu, že vlastní tri zbrane, informuje AFP.

Pred mešitou strieľal 84-ročný
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Str)

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner na Twitteri uviedol, že útok "vyvoláva pohnutie a hnev v každom z nás", a adresoval "solidaritu a podporu moslimskej komunite, ktorá je pochopiteľne šokovaná a zhrozená". Útok krátko po ňom ostro odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Na Twitteri napísal, že Francúzsko nikdy nebude tolerovať nenávisť. "Urobí sa všetko pre to, aby boli páchatelia potrestaní a chránili sa naši moslimskí krajania. Zaväzujem sa k tomu," napísal.

Pred mešitou strieľal 84-ročný
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Str)

K útoku sa medzičasom vyjadrila aj Le Penová, ktorá ho označila za "neopísateľný čin" a dodala, že mužovo konanie je v rozpore s hodnotami jej strany. K incidentu došlo len niekoľko hodín po tom, ako sa Macron stretol so zástupcami Francúzskej rady pre moslimské vyznanie (CFCM), píše DPA. Anouar Kbibech z CFCM uviedol, že Macron ich "uistil", že francúzski moslimovia by mali byť schopní "žiť svojim náboženstvom". Macron podľa jeho slov taktiež povedal, že ráta s tým, že "prevezmú silnú iniciatívu" v oblastiach, akými sú extrémizmus, zahaľovanie či miesto žien v islamskej spoločnosti.

Moslimovia sú vo Francúzsku najväčšou náboženskou menšinou, pričom väčšina z nich pochádza z bývalých francúzskych kolónii na severe Afriky. Agentúra AFP uvádza, že k útokom na mešity dochádza vo Francúzsku sporadicky už od roku 2007.

 

Viac o téme: StreľbaMešitaFrancúzskoBayonne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu