Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Hrozivý výbuch v Pakistane! Večerná modlitba v mešite sa zmenila na nočnú moru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

ISLAMABAD - Explózia v mešite na juhozápade Pakistanu počas piatkových modlitieb si vyžiadala najmenej 14 mŕtvych. Medzi nimi je vysokopostavený policajný dôstojník a 13 civilistov. Výbuch zranil aj najmenej ďalších 20 veriacich, niektorí z nich sú v kritickom stave a preto sa vedenie nemocnice obáva, že počet mŕtvych bude zrejme narastať.

Hoci vyšetrovatelia pracujú s viacerými verziami, terčom útoku bol podľa slov Adžmala pravdepodobne práve zabitý predstaviteľ polície. K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil, avšak ako pripomína AP, odohral sa len niekoľko dní po tom, ako v Kvéte pri podobnom incidente zabili dvoch príslušníkov provládnych milícií. K zodpovednosti za tento bombový útok sa prihlásila pakistanská odnož al-Káidy - hnutie Hizb al-Ahrár.

V Balúčistane však podľa AP neútočia len islamistickí extrémisti, ale v menšej miere aj miestni separatisti. Balúčistan je najväčšou a zároveň najmenej zaľudnenou zo štyroch autonómnych provincií v Pakistane. Väčšinu miestneho obyvateľstva tvoria Balúčovia, ktorí patria medzi tzv. iránske národy. Od 70. rokov 20. storočia pôsobí v tomto regióne militantné separatistické hnutie Balúčistanská oslobodzovacia armáda (BLA).

Viac o téme: VýbuchExplóziaMešitaPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu