Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ulice v Bolívii sa opäť naplnili: Vypukli nové protesty, môže za nich Morales

Ulice Bolívie sa naplnili demonštrantmi. Zobraziť galériu (4)
Ulice Bolívie sa naplnili demonštrantmi. (Zdroj: SITA/AP Photo/Juan Karita)

LA PAZ - V Bolívii vypukla v piatok nová vlna protestov. Demonštrácie vyvolalo vyhlásenie bolívijských volebných orgánov, ktoré deň predtým deklarovali tamojšieho prezidenta Eva Moralesa za víťaza minulotýždňových prezidentských volieb, a to aj napriek obvineniam opozície z podvodu, píše agentúra DPA.

Demonštranti zablokovali cesty v metropole La Paz i v meste Cochabamba. V krajine zároveň pokračoval štrajk, ktorý ešte v stredu vyhlásila opozícia označujúca voľby za zmanipulované. Ako informovala agentúra AFP, bolívijský Najvyšší volebný tribunál v piatok ukončil sčítavanie volebných hlasov a potvrdil znovuzvolenie súčasného prezidenta Eva Moralesa.

Ulice Bolívie sa naplnili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Juan Karita)

Ten podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil so ziskom 47,07 percenta hlasov, zatiaľ čo hlavný opozičný kandidát, exprezident Carlos Mesa, získal 36,51 percenta odovzdaných hlasov. Morales tak bol zvolený už v prvom kole volieb, keďže tesne splnil podmienku náskoku oproti najbližšiemu súperovi o najmenej desať percentuálnych bodov. Pôjde pritom už o jeho štvrté obdobie vo funkcii hlavy štátu.

Ulice Bolívie sa naplnili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Juan Karita)

Mesa však výsledky volieb odmietol, pričom ich označil za podvod a svojich prívržencov vyzval, aby pokračovali v protestoch, až dokým úrady nerozhodnú, že sa bude konať aj druhé kolo volieb. O druhé kolo žiadajú tiež Organizácia amerických štátov (OAŠ), Európska únia aj bolívijská katolícka cirkev. OAŠ a bolívijská vláda pritom OSN potvrdili, že vykonajú revíziu volebných výsledkov. Povedal to v piatok médiám generálny tajomník OSN António Guterres po stretnutí s bolívijským ministrom zahraničných vecí. Guterres dodal, že OSN takúto revíziu podporuje.

Ulice Bolívie sa naplnili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Juan Karita)

Viac o téme: Prezidentské voľbyProtestyBolíviaEvo Morales
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu