Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Abbás navrhol mier, Hamás výzvu odmietol

Mahmúd Abbás
Mahmúd Abbás

PÁSMO GAZY - Hovorca Hamásu v utorok odmietol mierovú výzvu palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása na konferencii o Blízkom východe v Spojených štátoch.

Fauzí Barhúm, hovorca militantnej islamistickej organizácie vyhlásil, že Abbás "nemá žiadne právo diskutovať, súhlasiť, alebo odmietnuť akékoľvek slovo týkajúce sa našich práv". Podľa jeho názoru išiel palestínsky prezident na konferenciu v Annapolise "bez podpory svojich ľudí" a nemá právo hovoriť v mene Palestínčanov, ale len sám za seba.

Islamistické hnutie Hamás odmieta existenciu Izraela a vylučuje akúkoľvek dohodu so židovským štátom. Na tento týždeň zorganizovali militanti v Gaze protesty proti konferencii v Annapolise. Barhúm tiež vyjadril sklamanie nad účasťou arabských krajín na summite. Ich prítomnosť je vo všeobecnosti vnímaná ako podpora mierovým rozhovorom medzi Izraelom a Palestínčanmi. Hovorca Hamásu naopak naznačil pokračovanie násilností voči Izraelu. "Použijeme všetky prostriedky odporu, aby sme dosiahli naše práva," vyhlásil. Islamistickí militanti doteraz vyslali do Izraela desiatky samovražedných atentátnikov, ktorých útoky si vyžiadali stovky obetí na životoch.

V polovici júna vytlačilo islamistické hnutie Hamás z Pásma Gazy sily lojálne súperiacemu hnutiu Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, a teda fakticky prevzalo kontrolu nad oblasťou. Abbás následne zosadil vládu národnej jednoty, na ktorej sa podieľal Fatah spolu s Hamásom a na Západnom brehu ustanovil novú dočasnú vládu na čele s premiérom Salámom Fajjádom. V konečnom dôsledku Abbás vládne Západnému brehu, zatiaľ čo Hamás má pod kontrolou Pásmo Gazy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu