Streda12. jún 2024, meniny má Zlatko, zajtra Anton

Bush: Izrael bude židovským štátom

George Bush na stretnutí s Ehudom Olmertom (vľavo) a Mahmúdom Abbásom (vpravo).
George Bush na stretnutí s Ehudom Olmertom (vľavo) a Mahmúdom Abbásom (vpravo). (Zdroj: ČTK)

ANNAPOLIS - Americký prezident George W. Bush v utorok vyhlásil, že verí, že dohoda o mieri na Blízkom východe povedie k vytvoreniu štátu, ktorý bude slúžiť ako "palestínska vlasť", a Izrael zároveň zostane "židovským štátom".

"Spojené štáty pomôžu palestínskym lídrom vytvoriť slobodné inštitúcie. A Spojené štáty si ponechajú svoj záväzok voči bezpečnosti Izraela ako židovského štátu a vlasti pre židov," povedal americký prezident. Izrael požadoval uznanie "židovského štátu", s čím Palestínčania nesúhlasili, pretože tento krok by implicitne viedol k tomu, že by sa museli vzdať svojho nároku na právo palestínskych utečencov na návrat.

Bush otvoril blízkovýchodnú mierovú konferenciu v Annapolise predčítaním spoločného izraelsko-palestínskeho vyhlásenia, v ktorom sa obe strany dohodli, že sa budú usilovať o dosiahnutie komplexnej mierovej dohody, vrátane vyriešenia najpálčivejších otázok, do konca roku 2008, pričom prvé kolo rokovaní by sa malo začať 12. decembra. "Táto dohoda vytvorí Palestínu ako vlasť Palestínčanov, rovnako ako je Izrael domovom židov," povedal Bush v Annapolise.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu