Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Premiéri V4 sú znepokojení: Dôvodom je Albánsko a Severné Macedónsko, posunuli rokovanie

Premiéri V4
Premiéri V4 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRUSEL– Premiéri krajín Vyšehradskej skupiny (V4) vyjadrili v liste predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi znepokojenie v súvislosti s utorkovým posunutím otvorenia prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom. Vyplýva to s dokumentu, ktorý poskytol Úrad vlády SR.

Rada EÚ pre všeobecné záležitosti mala v utorok rozhodnúť o otvorení prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom, čo sa však nestalo, uvádza sa v liste premiérov ČR, SR, Maďarska a Poľska - Andreja Babiša, Petra Pellegriniho, Viktora Orbána a Mateusza Morawieckého.

"Aj napriek významnému pokroku, ktorý sme spoločne dosiahli, niektoré členské štáty stále bránia samotnému otvoreniu prístupových rozhovorov," píšu premiéri a pripomínajú, že tieto rokovania sú len prvým krokom v dlhom a náročnom procese. V tomto štádiu je podľa predsedov vlád jasné, že väčšina členských krajín a inštitúcií EÚ je ochotná oceniť záväzky Albánska a Severného Macedónska a intenzívnejšie spolupracovať s týmito balkánskymi krajinami na ich ďalšej európskej ceste.

Severné Macedónsko aj Albánsko dosiahli podľa premiérov významný pokrok - potvrdený aj Európskou komisiou (EK) - zavedením komplexných reforiem v domácej politike a aj pokrok v oblasti zlepšenia vzťahov so svojimi susedmi. "Napriek tomu EÚ dnes stále nie je schopná dať týmto krajinám jasnú európsku perspektívu," uvádzajú premiéri.

Predsedovia vlád podľa svojho spoločného vyhlásenia súhlasia s dezignovanou predsedníčkou EK Ursulou von der Leyenovou v tom, že "EÚ by mala vystupovať viac geopoliticky a presadzovať svoje záujmy v globálnom meradle rozhodnejšie". Ďalší posun v prijatí pozitívnych rozhodnutí spôsobí podľa premiérov vážne zhoršenie stability v regióne západného Balkánu a do veľkej miery obmedzí schopnosť EÚ zaujať aktívnu úlohu vo svojom susedstve. "Tento vývoj je v rozpore s našimi záujmami," uvádzajú premiéri.

"Aj napriek sklamaniu, ktorého sme boli svedkami v Rade pre všeobecné záležitosti, navrhujeme tento týždeň rozhodnú diskusiu na pôde Európskej rady, kde by sme mali spoločne pracovať na odblokovaní súčasnej situácie," vyzývajú premiéri v súvislosti s tohtotýždňovým zasadnutím Európskej rady, známom ako summit EÚ.

"Rozhodnutie, ktoré by sme mali prijať tento týždeň, nezvratne ovplyvní našu dôveryhodnosť v regióne (západného Balkánu) a... bude mať vážne a dlhotrvajúce následky pre našu vlastnú stabilitu a bezpečnosť," dodáva sa v liste.

Viac o téme: Donald TuskAlbánskoV4Európska radaSeverné Macedónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu