Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezidenti V4 jednomyseľne podporujú vstup Srbska do Európskej únie

(Zdroj: TASR - Marián Garaj/Kancelária prezidenta SR)

LÁNY - Prezidenti krajín Vyšehradskej štvorky (V4) po skončení dvojdňového summitu na zámku Lány v Česku vyhlásili, že jednomyseľne podporujú včlenenie Srbska do Európskej únie a ich stanovisko sa nemení ani do budúcna. Podporu Srbsku dlhodobo komunikuje aj Slovensko, uviedla na spoločnej tlačovej konferencii slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na margo rozširovania EÚ o krajiny západného Balkánu.

"Slovenská republika dlhodobo komunikuje podporu Srbsku týmto smerom, samozrejme, po splnení všetkých podmienok a kritérií, ktoré sme museli splniť aj my ako Slovenská republika. Ten postupný transformačný proces bol vo výsledku úspešný aj pre nás. Prijali sme množstvo reforiem a dnes sme krajina, ktorá je integrovaná a voláme po ďalšej integrácii, a nie po návrate kompetencií k národným štátom," uviedla Čaputová na spoločnej konferencii s českým prezidentom Milošom Zemanom, poľským prezidentom Andrzejom Dudom, maďarským prezidentom Jánosom Áderom a najvyššími predstaviteľmi Slovinska a Srbska - Borutom Pahorom a Aleksandarom Vučičom.

To, čo poľa jej slov EÚ prináša, sú benefity, ktoré ľudia evidentne podľa prieskumov verejnej mienky oceňujú, keďže Slovensko má "historicky najväčšiu podporu vo vzťahu k EÚ". Zároveň pripomenula, že stretnutie v Lánoch sa uskutočňuje 30 rokov od nežnej revolúcie a pádu Berlínskeho múru. V4 podľa nej vznikla, aby sme si navzájom pomohli a prispeli k zjednoteniu Európy. Na dvojdňovom summite prezidenti diskutovali o smerovaní V4, ale zároveň aj jej postavení v rámci EÚ, fungovaní európskych inštitúcií, brexite, klimatickej kríze či právnom štáte.

Témou diskusií bol aj nový rozpočtový rámec EÚ. Čaputová v tomto kontexte uviedla, že Slovensko, ako aj iné krajiny V4 bude čeliť v oblasti hospodárstva určitým zmenám, ktoré predstavuje automatizácia a robotizácia. Pripomenula, že Slovensko okrem iného čaká transformácia najväčšieho hnedouhoľného regiónu a že na nový finančný rámec je potrebné sa pozrieť z hľadiska týchto možných výziev.

Prezidenti diskutovali aj o cenzúre na internete. "Sloboda prejavu je veľmi vysoká hodnota, ktorú sme si vydobyli pred 30 rokmi," povedala v tejto súvislosti slovenská prezidentka. Zároveň uviedla, že sloboda prejavu má svoju hranicu, pokiaľ zasahuje do práv alebo práv a záujmov iných osôb. A v tomto kontexte je podľa nej legitímne hľadať nástroje s cieľom stanoviť rovnováhu medzi slobodou prejavu a prípadným zásahom do práv.

"Hovorili sme aj o potrebe, aby V4 prichádzala s konkrétnymi riešeniami a návrhmi a hľadali spojencov aj mimo nášho regiónu," dodala. Na stretnutie sa rozhodla prezidentka pricestovať vlakom. Delegácia by sa mala vrátiť na Slovensko vo večerných hodinách. Čaputová sa na summite hláv štátov V4 zúčastnila v rámci svojho mandátu prvýkrát.

Viac o téme: SrbskoV4Európska úniaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu