Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Hongkong zasiahla ďalšia vlna násilia: Demonštranti zničili viacero čínskych bánk

Hongkong zasiahla ďalšia vlna násilia Zobraziť galériu (10)
Hongkong zasiahla ďalšia vlna násilia (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Thian)

HONGKONG - Tisíce demonštrantov vyšli v nedeľu do ulíc Hongkongu, nerešpektujúc zákaz nosenia masiek zakrývajúcich tvár, a vyvolali zrážky s políciou, pouličné bitky a vandalizmus, informovala agentúra AFP.

Dav ľudí pochodoval v daždi v uliciach a vyjadroval nespokojnosť s výnimočnými opatreniami z koloniálnych čias a so zákazom nosenia tvárových masiek počas verejných zhromaždení, ktorý v piatok vydala správkyňa Hongkongu Carrie Lamová.

Násilie prepuklo, keď polícia na rozohnanie davu použila slzotvorný plyn a dostala sa do potýčok s tvrdým jadrom demonštrantov na viacerých miestach ostrova. Demonštranti podľa AFP vyplienili budovy, v ktorých sídli vláda a zničili viacero čínskych bánk a staníc metra. Lamová v piatok povedala, že správa Hongkongu bude musieť vzhľadom na pokračujúce násilie v uliciach mesta prikročiť k výnimočným opatreniam z koloniálnych čias.

Prodemokratickí zákonodarcovia v nedeľu na najvyššom súde žiadali zrušenie zákazu a tvrdili, že výnimočné opatrenia obchádzajú legislatívu a sú v rozpore s ústavou Hongkongu. Sudca však ich požiadavky zamietol.

Protesty v Hongkongu sa začali 9. júna. Demonštranti pôvodne žiadali správkyňu Lamovú, aby jej vláda stiahla sporný zákon, ktorý by umožňoval vydávanie osôb podozrivých zo spáchania trestných činov do pevninskej Číny. Stiahnutie tohto zákona Lamová oficiálne oznámila 4. septembra.

Hongkong zasiahla ďalšia vlna
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Thian)

Demonštrantom to však nestačí a medzičasom požadujú aj Lamovej odstúpenie, nezávislé vyšetrovanie neprimeraného násilia zo strany polície, prepustenie zatknutých osôb, odvolanie obvinenia zo "vzbury", ako aj politické reformy a skutočne slobodné voľby.

Prvých dvoch demonštrantov obvinili za porušenie zákazu nosiť masku

Dvoch protestujúcich obvinili v pondelok z porušenia nového hongkonského zákazu nosiť masky na verejných zhromaždeniach. Tento krok úradov zrejme vyvolá ďalší silný odpor ľudí na poloautonómnom území Číny, ktoré sa zmieta v hlbokej kríze, napísala tlačová agentúra AP.

Osemnásťročný univerzitný študent a 38-ročná nezamestnaná žena sa stanú prvými trestne stíhanými osobami za porušenie tohto zákazu, ktorý začal platiť v sobotu 5. októbra. Zákaz má spolu s inými opatreniami hongkonskej vlády potlačiť násilie na protestoch, kde účastníci žiadajú väčšie demokratické slobody pre Hongkong. Ten zažil počas uplynulého víkendu ďalšie nepokoje a krvavé zrážky medzi protestujúcimi a políciou. Mesto postihlo aj rozsiahle vandalstvo, ktoré ochromilo železničnú sieť, uviedla agentúra AFP.

Hongkong zasiahla ďalšia vlna
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Thian)

Dvojicu demonštrantov zatkli v sobotu v skorých ranných hodinách krátko po tom, ako začal zákaz platiť. Oboch protestujúcich už v pondelok postavili pred súd a obvinili tiež z účasti na protizákonnom zhromaždení, za čo sa dáva ťažší trest - až do päť rokov väzenia. Porušenie zákazu nosiť masku na tvári sa trestá maximálne rokom väzenia a pokutou. Dvojicu zatknutých prepustili po zaplatení kaucie na slobodu, kde bude čakať na súdny proces.

Demonštranti pred budovou súdu skandovali heslá "Nosenie masky nie je zločin!" a "Tento zákon je nespravodlivý!". Zákaz nosiť masky na zhromaždeniach nezastavil výtržnosti ani násilie a neupokojil protivládne protesty, ktoré už takmer päť mesiacov otriasajú svetovou finančnou metropolou. Naopak, zákaz viedol k ešte väčšiemu hnevu a znásobil odhodlanie pokojných pochodujúcich aj radikálnejších protestujúcich.

Hongkong zasiahla ďalšia vlna
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Thian)

Protesty pôvodne vyvolal navrhovaný zákon, ktorý by umožnil posielať niektoré osoby podozrivé zo spáchania trestného činu do pevninskej Číny na súdny proces. Demonštrácie sa však odvtedy rozrástli do rozsiahlejšieho protivládneho hnutia. Protestujúci Hongkončania sú nahnevaní, pretože podľa ich slov silnie vplyv Pekingu v bývalej britskej kolónii, ktorej sľúbili určitý stupeň autonómie, keď v roku 1997 prechádzala naspäť pod čínsku správu.

Jeden z najvyšších hongkonských predstaviteľov Jie Kuo-čchien v pondelok oznámil, že hongkonská vláda "nevylučuje ani zákaz internetu", ak nový zákaz nosiť masky na tvári nezastaví protivládne protesty.

Viac o téme: NásilieProtestyPolícia ČínaHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu