Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nórske médiá informovali o prieniku ruských vojakov na územie Špicbergov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

MOSKVA/OSLO - Nórske médiá tvrdia, že ruskí vojaci údajne vykonali prieskumnú misiu na súostroví Špicbergy, pričom sa pohybovali aj na nórskom území. Agentúra Interfax v pondelok uviedla, že ruské veľvyslanectvo v Osle označilo tieto správy nórskych médií za "falošné" a za "provokáciu".

Podľa nórskeho spravodajského servera Aldrimer, ktorý sa odvolal na zdroje v nórskych spravodajských službách a na organizáciu NATO, vojaci patriaci údajne k jednotke ruských síl osobitného určenia skúmali miestnu infraštruktúru i lokalitu ako takú.

Nórske médiá uvádzajú, že americké špionážne lietadlá následne vykonali nad oblasťou prieskumné lety, pričom získali snímky zachytávajúce údajných ruských vojakov, informovala agentúra RIA Novosti.

Nórske ministerstvo obrany túto záležitosť odmietlo komentovať. Dodalo však, že údajný prienik ruských síl v tejto oblasti mohol súvisieť s nedávnym ruským námorným vojenským cvičením. Ide o ruské námorné manévre, ktoré sa konali od 1. do 9. augusta vo vodách Baltského mora. Súčasťou cvičenia boli aj plavby ruských lodí v Nórskom a Severnom mori. Ruské veľvyslanectvo v Nórsku uviedlo, že správy nórskych médií považuje za "súčasť systematickej práce určitých kruhov v Nórsku", ktoré sa z Ruska snažia "vytvoriť nepriateľa".

Podľa Špicberskej dohody podpísanej v roku 1920 má zvrchovanosť nad Špicbergmi Nórsko, pričom však toto územie musí zostať demilitarizované. Dohoda tiež svojim signatárom priznáva právo na obchodné činnosti na tomto území. Rusko je v súčasnosti jedinou krajinou - okrem Nórska -, ktorá toto právo využíva. Ruská federácia má súčasne v meste Barentsburg svoj konzulát.

Viac o téme: Ruskí vojaciNórskoŠpicbergyPrieskumná misia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu