Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nečakaný útok na ruskú expedíciu v Arktíde: Takmer ju potopil... MROŽ!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

RUSKO - Samica mroža ľadového pripravila pre členov polárnej expedície na súostroví Zem Františka Jozefa poriadne horúce chvíle. S chuťou sa im totiž zahryzla do nafukovacieho člnu a takmer ich poslala ku dnu. Podľa oficiálnej správy sú všetci členovia posádky v poriadku a pokračujú vo svojej práci.

Napriek mrazivému počasiu na súostroví Zem Františka Jozefa vzdialeného 900 km od severného pólu sa členovia polárnej expedície poriadne zapotili. Posádka tvorená námorníkmi zo Severnej flotily a vedcami z Ruskej geografickej spoločnosti bola totiž napadnutá samicou mroža ľadového. K incidentu došlo po tom, ako časť expedície opustila remorkér Altaj, nasadla do nafukovacieho člna a začala brázdiť vody Severného ľadového oceána smerom k mysu Heller.

Nečakaný útok na ruskú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa oficiálnej správy sa mrož zahryzol do člna, ale vďaka správnej koordinácii námorníkov sa posádka zachránila. "Pravdepodobne sa bála o svoje mláďatá, a preto zaútočila na gumové pristávacie plavidlo," uviedla Ruská geografická spoločnosť. "Vážnym problémom sa predišlo vďaka správne koordinovanej činnosti námorníkov, ktorí zachránili posádku a neublížili pri tom žiadnym zvieratám," informovalo vedenie Severnej flotily.

Expedícia plánuje v oblasti absolvovať trasu polárnych bádateľov, ktorí sa prvýkrát pokúsili zmapovať pusté, mrazivé súostrovie pred viac ako sto rokmi. Jej členovia aj týmto prípadom poukazujú na to, aké nebezpečné je toto prostredie pre ľudí. Okrem incidentu s mrožom čelili aj búrkam a extrémne nízkym teplotám. Pretrvávajúce prúdenie vzduchu zo severu totiž udržiava v oblasti viac ľadu, ako očakávali, čo im značne skomplikovalo situáciu. Remorkér Altaj aj naďalej zostáva v Arktíde a vedci pokračujú vo svojej práci.

Viac o téme: RuskoExpedícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu