Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bosniaci vyšli do ulíc: Protestovali proti plánovanej skládke jadrového odpadu

Bosniaci protestovali proti plánovanej skládke jadrového odpadu v Chorvátsku. Zobraziť galériu (2)
Bosniaci protestovali proti plánovanej skládke jadrového odpadu v Chorvátsku. (Zdroj: SITA/Radivoje Pavicic)

SARAJEVO - Niekoľko tisíc ľudí protestovalo v piatok na severozápade Bosny a Hercegoviny proti plánom Chorvátska zriadiť pri spoločných hraniciach oboch krajín skládku odpadu z jadrovej elektrárne. S odvolaním sa na správy miestnych médií o tom informovali agentúry AFP a AP.

Zriadenie "dočasnej skládky" odpadu z jadrovej elektrárne Krško ležiacej v Slovinsku, ktoré ju prevádzkujú spoločne s Chorvátskom, je už niekoľko rokov otvorenou otázkou, píše AFP. K piatkovému protestu proti tomuto plánu došlo v súvislosti s nadchádzajúcim pondelňajším stretnutím predstaviteľov Chorvátska i Slovinska, ktorí majú hovoriť práve o mieste budúcej skládky.

Demonštranti vrátane mnohých stredoškolských študentov a miestnych politikov sa zišli v bosnianskom meste Novi Grad odkiaľ sa vydali na protestný pochod po moste vedúcom cez rieky Una, ktorá tvorí tzv. prírodnú hranicu medzi Bosnou a Chorvátskom. "Nechceme mať skládku jadrového odpadu stovky metrov od rieky Una, ktorá je prírodným bohatstvom, a neďaleko našich domov, pastvín a včelínov," povedala zhromaždenému davu Srebrenka Goličová, bosnianska politička zaoberajúca sa životným prostredím.

Bosniaci protestovali proti plánovanej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Radivoje Pavicic)

"Chorvátsko to veľmi dobre vie, no ignoruje nás. My im však nedovolíme, aby otrávili našich ľudí," dodala. Chorvátska štátna televízia HRT v piatok informovala, že Záhreb sa ešte musí rozhodnúť, či zriadi novú skládku na svojom území alebo zaplatí Slovinsku za uskladnenie svojej časti odpadu z elektrárne v novom zariadení, ktoré Ľubľana momentálne stavia.

Chorvátsky minister pre ochranu životného prostredia Tomislav Čorič televízii HRT povedal, že Záhreb má problém aj s likvidáciou odpadu zo škôl, nemocníc a väzníc, pričom vláda dúfala, že sa jej v tomto zmysle podarí nájsť zastrešujúce riešenie oboch problémov. Obyvatelia Bosny tvrdia, že skládka by ohrozila rieku Una i životy približne 250.000-300.000 ľudí žijúcich v priľahlej oblasti.

Obávajú sa tiež, že by nebola iba dočasnou. "Môže sa z nej stať veľká skládka európskych krajín, ktoré nevedia čo so svojim jadrovým odpadom robiť," varovala Goličová. Elektráreň v meste Krško sa nachádza približne 40 kilometrov západne od chorvátskeho hlavného mesta Záhreb. Postavili ju spoločne Slovinsko s Chorvátskom ešte v 80. rokoch, keď boli obidve krajiny súčasťou Juhoslávie.

Viac o téme: ProtestSkládka odpaduBosna a HercegovinaChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu