Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Požadovať svedectvá k Trumpovmu impeachmentu je neprípustné, povedal Pompeo v Kongrese

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP/Mandel Ngan)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo odkázal v utorok dolnej komore Kongresu, že opozičná Demokratická strana sa pokúša "zastrašovať" a "šikanovať" zamestnancov jeho rezortu, a odmietol ako "neprípustnú" požiadavku, aby poskytli výpovede v začatom konaní proti prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktoré môže viesť k podaniu ústavnej žaloby. Informovali o tom tlačové agentúry AP a AFP.

Pompeo v liste výboru Snemovne reprezentantov pre zahraničné veci napísal, že predvolania pre piatich súčasných i bývalých pracovníkov rezortu diplomacie, ktoré vydali okrem tohto výboru aj výbory pre spravodajské služby a kontrolu, môžu byť chápané "len ako pokus zastrašovať, šikanovať a nevhodne zaobchádzať s týmito uznávanými profesionálmi z ministerstva zahraničných vecí". Poukázal pritom na "hlboké procedurálne a právne nedostatky" týchto predvolaní.

Medzi osobami vyzvanými na poskytnutie výpovede v nasledujúcich dvoch týždňoch sú aj bývalá veľvyslankyňa spojených štátov na Ukrajine Marie "Masha" Yovanovitchová a doterajší osobitný predstaviteľ ministerstva pre Ukrajinu Kurt Volker, ktorý uplynulý piatok odstúpil z funkcie. Spomínané výbory s prevahou demokratov vyzvali na poskytnutie dokumentov v danej záležitosti aj samotného Pompea. Predsedovia výborov mu stanovili lehotu do nadchádzajúceho piatka.

Proces smerujúci k tzv. impeachmentu voči Trumpovi sa začal na základe sťažnosti utajeného informátora. Trump údajne vyvíjal nátlak na ukrajinských lídrov, aby "vytiahli špinu" na bývalého amerického viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna. Biden je významným politikom opozičnej Demokratickej strany, ktorý chce kandidovať proti Trumpovi v budúcoročných prezidentských voľbác.

 

Viac o téme: Donald TrumpWashingtonKongresSpojené štátyMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu