Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dráma v Česku: Žena takmer neprežila domáci pôrod, so záchranármi sa ešte pohádala

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA – Stredočeskí záchranári museli bleskovo vyraziť k ďalšiemu nevydarenému domácemu pôrodu. Žena bola vo vážnom ohrození života pre veľkú stratu krvi, napriek tomu trvala na domácom ošetrení a nechcela dovoliť ani prestrihnutie pupočnej šnúry.

O udalosti podľa českej stránky TN CZ informovali záchranári na svojom Facebooku. „Po 16. hodine prijalo operačné stredisko informáciu od muža, že jeho partnerka zhruba pred tromi hodinami doma porodila, krváca, začína byť bledá a pery má modrasté. Dieťa je však vraj v poriadku.“ Operátorka preto na miesto ihneď vyslala záchranku. „Keď potom položila dopĺňajúcu otázku, ktorá bola nevyhnutná, či ide o domáci pôrod, ubezpečovali ju, že nie, ale muž opakovane pripomínal, že im tam pomáha kamarátka,“ napísali záchranári na svoju stránku Facebooku.

Dráma v Česku: Žena
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Christian Berthelot)

Po príjazde na miesto však posádka našla silne podchladenú a krvácajúcu ženu ležiacu na zemi. Dieťa jej tri hodiny po pôrode ležalo stále na bruchu, nikto navyše neprestrihol pupočnú šnúru. „Záchranári žene zaistili žilný vstup, aby jej mohli doplnením tekutín vyrovnať stratu krvi. Komunikácia s mužom, dvoma prítomnými osobami a rodičkou bola naďalej napätá, pretože udeľovali záchranárom neodborné rady vzhľadom na liečbu, dôrazne trvali na tom, že žena má byť liečená len doma a dieťaťu nebude prerušená pupočná šnúra,“ uviedli záchranári. Partner ženy vraj tvrdil, že ide o unáhlený (v češtine překotný, pozn. red.), nie o domáci pôrod.

Dobre, tak prestrihnite šnúru 

Po dlhom prehováraní a varovaní, že ohrozuje život bábätka, žena nakoniec súhlasila s prestrihnutím pupočníka, jedine však od svojho partnera. „Pacientka potom odsúhlasila i transport do spádovej nemocnice. Ani to však nebolo jednoduché, pretože potom sa rozvinula ďalšia debata, pretože odmietala, aby bol novorodenec vyšetrený pediatrom a aby bolo dieťa napríklad umyté,“ popísali záchranári.

Dráma v Česku: Žena
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Fred Lancelot)

Podľa záchranárov nakoniec všetko dobre dopadlo, z výjazdu im však zostala pachuť z domáceho pôrodu. „Podobné prípady vždy rozprúdia debatu oboch protistrán. Odborníkov, ktorí opakovane upozorňujú na možnosť ohrozenia zdravia a života rodičiek a detí pri domácich pôrodoch, a tých, ktorí kopú za „druhý tím“. Za tých, pre ktorých je domáci pôrod vyústením ich pseudoslobody, pohŕdania a nedôvery v české zdravotníctvo ako také,“ uzavreli. Pod ich príspevkom sa na FB rozpútala ostrá debata. Diskutujúci vospolok odsúdili konanie nezodpovednej matky i jej partnera. Mnohí navrhovali, aby jej dali výjazd záchranárov na úhradu.

Viac o téme: ŽenaZáchranáriPôrod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu