Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Letecká dráma nad Bretónskom: Katapultovať sa z padajúceho lietadla nie je vždy výhra

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube/printscreen)

MORBIHAN – Belgický stíhací stroj F-16 havaroval 50 metrov od domu v obývanej oblasti v západnom Francúzsku. Jeden z pilotov sa úspešne katapultoval a pristál na zemi, ale druhý toľko šťastia nemal.

Druhý pilot sa podľa britského denníka Daily Mail pri katapultovaní vážne zranil a navyše sa pri zoskoku zachytil na elektrickom vedení s napätím 250-tisíc voltov. Podľa hovorcu regionálnej oblasti lietadlo havarovalo vo štvrtok ráno v oblasti mesta Pluvigner na predmestí Kerdutel v Bretónsku. Uviedol, že jeden pilot sa dostal do bezpečia a pohotovostní pracovníci stiahli druhého pilota z elektrického vedenia. Obaja piloti sú nažive. Podľa hovorcu bola oblasť nehody ihneď evakuovaná.

Letecká dráma nad Bretónskom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/printscreen)
Hovorkyňa národnej polície uviedla, že medzi obyvateľmi oblasti neboli hlásené žiadne zranenia. Stovka policajtov obklopila miesto havárie, aby vyšetrila, čo sa stalo. Francúzske médiá uviedli, že lietadlo havarovalo päťdesiat metrov od domu. Výbuch pri náraze poškodil jeho severnú fasádu, ale všetkým ľuďom žijúcim vnútri sa podarilo vyviaznuť bez zranenia.„Boli sme v záhrade, lietadlá preleteli ponad stromy. Počuli sme hlasný výbuch a zvuk trhajúceho sa kovu. O chvíľu neskôr zaznela druhá explózia a ďalší kovový zvuk. Potom veľké ticho,“ povedal francúzskej spravodajskej službe Ludovic Kauffer, ktorý býva v dome. "Jedno z krídel lietadla rozseklo strechu a fasádu domu v meste Pluvigner, dopadlo na susedné  pole." Kauffer v čase rannej nehody pracoval, ale jeho rodičia boli doma a opísali mu haváriu. „Moja matka je v šoku, otec tiež,“ povedal Kauffer „Najdôležitejšie však je, že sú v poriadku.“ 
Letecká dráma nad Bretónskom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/printscreen)

Miestne noviny Le Telegramme publikovali fotografie pilota visiaceho z elektrických drôtov, medzi čiernym dymom a plameňmi stúpajúcimi z poškodeného domu. Hovorca pohotovostných služieb Cyril Berrod uviedol, že v tejto fáze nemôže poskytnúť ďalšie informácie. „Teraz ide o život toho pilota,“ povedal. Lietadlo sa zúčastnilo na cvičení pozdĺž pobrežia námorného mesta Brest, keď došlo k havárii. Neozbrojené lietadlo odletelo z leteckej základne Florennes neďaleko mesta Namur v Belgicku a v čase zrážky smerovalo k námornej základni v Lann-Bihoué (Morbihan).

 

Viac o téme: PilotHaváriaKatapultLietadloBretónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu