Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kaczyňski odštartoval volebnú kampaň v Poľsku: Prisľúbil ďalšie zmeny v súdnictve

Vodca poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski.
Vodca poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski. (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski, file)

VARŠAVA - Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski odštartoval v sobotu kampaň pred októbrovými parlamentnými voľbami.

Svojim voličom prisľúbil zvýšenie dôchodkov a minimálnych miezd, vernosť katolíckym hodnotám a ďalšie zmeny v oblasti súdnictva. Informovala o tom agentúra AP. Predvolebnú kampaň odštartoval Kaczyňski v meste Lublin na východe Poľska, ktorý patrí medzi chudobnejšie regióny krajiny. 

Parlamentné voľby sa v Poľsku uskutočnia 13. októbra. V prieskumoch dominuje Kaczyňského PiS, ktorá bude vo voľbách bojovať o udržanie si doterajšej väčšiny v parlamente. Podľa agentúry Reuters však PiS čaká tvrdá predvolebná kampaň, keďže imidž vládnej strany poškodilo v posledných rokov viacero domácich škandálov i spory s Európskou úniou. 

Kaczyňski chce preto získať volebné hlasy prísľubom mimoriadnych finančných príspevkov pre dôchodcov, zvýšenia minimálnej mzdy na takmer dvojnásobok či nárastu podpory pre poľských poľnohospodárov. 

Sedemdesiatročný Kaczyňski už roky nezastáva nijakú vládnu ani ústavnú funkciu, ale ako šéf vládnej konzervatívno-nacionalistickej strany si stále udržuje rozhodujúci politický vplyv. Kaczyňski v sobotu vyjadril očakávanie, že v prípade volebného víťazstva PiS zostane na čele vlády doterajší premiér Mateusz Morawiecki. 

Viac o téme: Volebná kampaňSúdyPoľskoVaršavaJaroslaw Kaczyňski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu