Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Putin a Zelenský spolu telefonovali: Diskusia o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny

Volodymyr Zelenský a Vladimir Putin
Volodymyr Zelenský a Vladimir Putin (Zdroj: TASR/Jakub Kotian, SITA/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

MOSKVA - Po prelomovej výmene 70 osôb, ktoré zadržiavali Rusko a Ukrajina, diskutovali prezidenti oboch krajín Vladimir Putin a Volodymyr Zelenský o občianskom konflikte na východe Ukrajiny a o opatreniach na jeho vyriešenie, informovala televízia RT.

Ruský prezident Putin a jeho ukrajinský náprotivok Zelenský spolu telefonovali v sobotu neskoro večer. Lídri zdôraznili humanitárny aspekt výmeny, v ktorej si krajiny vzájomne vymenili 35 zadržiavaných osôb. 

Zhodli sa, že výmena je dôležitým krokom k urovnaniu vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou, uviedla tlačová služba Kremľa. Putin a Zelenský tiež diskutovali o vyhliadkach na vyriešenie krízy na východe Ukrajiny a o ukončení päťročného konfliktu medzi Kyjevom a proruskými separatistami v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Rusko a Ukrajina uskutočnili v sobotu historickú výmenu 70 osôb, ktoré obe krajiny zadržiavali. Na kyjevskom letisku Boryspiľ pristálo lietadlo s 35 prepustenými Ukrajincami. Medzi nimi je i 24 ukrajinských námorníkov zadržaných vlani v novembri po incidente v Kerčskom prielive, ako aj režisér Oleh Sencov, ktorý v ruskom väzení strávil päť rokov.

Na moskovskom Vnukove privítali 35 Rusov, ktorých zadržiavali na Ukrajine. Medzi nimi je aj redaktor agentúry RIA Novosti-Ukrajina Kirill Vyšinskij, prepustený koncom augusta z ukrajinskej väzby.

"Urobili sme prvý krok. Bolo to veľmi zložité. Neskôr dospejeme k výmene našich (vojnových) zajatcov," povedal Zelenský. V konečnom dôsledku by celý proces mohol viesť k ukončeniu bojov na východe Ukrajiny, kde armáda od roku 2014 bojuje proti separatistom podporovaným Ruskom. Konflikt si doposiaľ vyžiadal viac ako 13.000 obetí na životoch.

Zelenský oznámil druhú fázu výmeny väzňov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský ohlásil druhú fázu výmeny zadržiavaných osôb medzi Ukrajinou a Ruskom, pretože dúfa, že z ruského zajatia prepustia krymských Tatárov. Informovala o tom ukrajinská tlačová agentúra UNIAN.

"Toto je druhá etapa. Myslím, že počas druhej etapy budeme seriózne pracovať. A vrátime všetkých našich ľudí. Oslobodíme ich, pretože mnoho našich ľudí je na Kryme," Zelenský povedal novinárom na kyjevskom letisku Boryspiľ, kde pristálo lietadlo s 35 prepustenými Ukrajincami. Zelenský odpovedal na otázku o osude krymských Tatárov zadržiavaných v Ruskej federácii a na obsadenom Kryme.

Pokiaľ ide o načasovanie takého prepustenia, prezident uviedol, že dúfa, že sa tak stane čo najskôr. "Nehovorím o troch, dvoch alebo jednom roku. Chceme to urobiť veľmi rýchlo ... Snívame a pracujeme," dodal Zelenský.

Viac o téme: UrovnanieKonflikt RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu