Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Pápež František je v Afrike: V Mozambiku navštívil nemocnicu s matkami a deťmi s HIV

Pápež František navštívil Mozambik Zobraziť galériu (7)
Pápež František navštívil Mozambik (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

MAPUTO - Návštevou nemocnice pre matky a deti infikované vírusom HIV uzatvára pápež František v piatok v hlavnom meste Maputo mozambickú časť svojho turné po troch krajinách Afriky, píše agentúra AP.

Pápež povzbudil matky s deťmi v nemocnici v maputskej štvrti Zimpeto, ktorú spravuje katolícka charitatívna organizácia. Tá v krajine okrem iného poskytuje pomoc budúcim matkám infikovaným HIV, aby sa predišlo prenosu vírusu na dieťa.

Pápež František navštívil Mozambik
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

Mozambik je jednou z krajín s najväčším rozšírením epidémie AIDS na svete. Podľa údajov Spoločného programu OSN pre AIDS (UNAIDS) a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je subsaharská Afrika epidémiou HIV zasiahnutá najvážnejšie. Tento vírus, ktorý spôsobuje ochorenie AIDS, sa tam vyskytuje u jedného z 25 dospelých. František v nemocnici ocenil ochotu jej personálu, ktorý sa podujal na zdanlivo nemožnú úlohu. Vyzval zamestnancov aj pacientov, aby nestrácali nádej a vždy bolí ochotní osloviť niekoho v núdzi.

Pápež František navštívil Mozambik
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

"Toto zariadenie nám ukazuje, že vždy sa nájdu ľudia, ktorí sú ochotní zastaviť sa a prejaviť súcit," povedal pápež František. V roku 2018 evidoval UNAIDS v Mozambiku 2,2 milióna ľudí nakazených vírusom HIV, z ktorých bolo 60 percent žien. Vrcholom pápežovho programu v Mozambiku má byť piatková omša na štadióne v metropole Maputo. Z Mozambiku pápež v piatok odcestuje na Madagaskar. V rámci apoštolskej cesty po troch afrických krajinách, ktorá potrvá do 10. septembra, navštívi ešte ostrovný štát Maurícius.

Viac o téme: Návšteva AfrikaMozambikPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu