Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Americkí diplomati varovali vládu pred unáhleným stiahnutím vojsk z Afganistanu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Skupina popredných amerických diplomatov varovala v utorok vládu pred unáhleným sťahovaním vojsk z Afganistanu skôr, ako Washington uzatvorí mierovú dohodu s radikálnym hnutím Taliban. S odvolaním sa na spoločné vyhlásenie diplomatov, ktoré zverejnil think tank Atlantická rada, o tom informovala agentúra AFP.

Deviati bývalí vyslanci v Afganistane a iní vysokopostavení predstavitelia americkej diplomacie, ktorí slúžili počas prezidentov Georgea Busha, Baracka Obamu aj Donalda Trumpa, varovali v spoločnom vyhlásení pred tým, že predčasné stiahnutie sa USA z Afganistanu by mohlo vážne podkopať ústrednú vládu v Kábule.

"Masívne stiahnutie amerických síl by malo nasledovať a nie predchádzať reálnu mierovú dohodu," uviedli v spoločnom vyhlásení diplomati. Predstavitelia americkej diplomacie v tejto súvislosti zdôraznili, že "prvotná fáza odchodu by sa nemala udiať v takej miere alebo tak rýchlo, že Taliban dospeje k presvedčeniu, že môže zvíťaziť vojenskou silou. V takom prípade sa nebude (Taliban) usilovať o dosiahnutie kompromisu s ostatnými politickými silami v Afganistane."

Ako pripomína AFP, Taliban dlhodobo odmieta rokovať s vládou v Kábule, pretože ju považuje za bábku Spojených štátov. "Ak Talibanu dovolíme odmietať rokovania s vládou, bude si toto hnutie môcť vyberať, s kým bude rokovať," uvádza sa vo vyhlásení s poukazom na to, že "Afganci majú právo rozhodovať o svojej vláde a o tom, kto ich bude na rokovaniach zastupovať".

Diplomati zároveň zdôraznili, že nie sú zástancami nekonečne dlhej prítomnosti USA v Afganistane, poukázali však na to, že pre Spojené štáty už "nejde o veľkú vojnu", keďže väčšinu bojových operácií uskutočňujú afganské vládne jednotky.

Zalmay Khalilzad, americký osobitný vyslanec pre rokovania s Talibanom, v pondelok uviedol, že obe strany sú už "na prahu" dohody, ktorá ukončí najdlhšiu vojnu v dejinách Ameriky. Khalilzad ďalej ohlásil, že armáda USA stiahne svojich vojakov z piatich základní v Afganistane, ak bude hnutie Taliban plniť svoju časť navrhovanej dohody o ukončení vojny v krajine.

Afganská vláda je z rokovaní nateraz vylúčená

Afganská vláda bola z rokovaní nateraz vylúčená, ale po dosiahnutí konečnej dohody medzi USA a Talibanom sa majú konať vnútroafganské rozhovory, na ktorých by sa už mala zúčastniť. Taliban, ktorý teraz ovláda približne polovicu Afganistanu, v posledných mesiacoch vystupňoval útoky, aby si posilnil pozíciu pri rokovaniach o mierovej dohode.

Taliban chce, aby všetkých okolo 20.000 vojakov USA a NATO odišlo z krajiny, a ich odchod už vykresľuje ako víťazstvo povstalcov. USA za to žiadajú od Talibanu záruky, že Afganistan sa nestane bezpečným útočiskom pre extrémistické skupiny, ktoré budú odtiaľ plánovať a podnikať teroristické útoky po celom svete. Diskusie sa viedli aj o prímerí.

Viac o téme: USAAfganistanTalibanSťahovanie vojskMierová dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu