Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Migrantom sa cesta z Líbye skomplikovala: Talianska loď prišla na pomoc v správny čas

Talianska nezisková iniciatíva Mediterranea Saving Humans oznámila, že jej loď vyzdvihla z mora približne 100 migrantov. Zobraziť galériu (2)
Talianska nezisková iniciatíva Mediterranea Saving Humans oznámila, že jej loď vyzdvihla z mora približne 100 migrantov. (Zdroj: Twitter: @TugnoliSandro )

RÍM - Talianska nezisková iniciatíva Mediterranea Saving Humans v stredu oznámila, že jej loď vyzdvihla z mora približne 100 migrantov - vrátane tehotných žien a detí -, ktorí si podľa jej slov prešli v Líbyi "peklom". Píše o tom agentúra DPA.

Humanitárna organizácia na Twitteri napísala, že jej loď Mare Jonio zachránila migrantov vlnami unášaných v "preplnenom" gumovom člne s "už otvoreným ventilom".  Medzi zachránenými utečencami bolo 26 žien, z nich "najmenej osem tehotných", 22 detí mladších než desať rokov a "najmenej" ďalších šesť maloletých osôb. 

Talianska loď zachránila stovku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter: @ItalianInsider1 )

Niektorí migranti boli podľa aktivistov "podchladení", pričom viacerí mali "zjavné známky týrania a mučenia, ktoré utrpeli ešte v Líbyi". "Všetci unikli pred peklom," uviedla charitatívna organizácia. Dodala, že momentálne čaká na pokyny talianskej pobrežnej stráže. DPA pripomenula, že za uplynulé týždne a mesiace Taliansko opakovane odmieta povoliť vylodiť sa plavidlám charitatívnych záchranných plavidiel. 

V utorok talianske ministerstvo vnútra zakázalo nemeckej záchranárskej lodi Eleonore vplávať do teritoriálnych vôd krajiny. Na palube plavidla organizácie Lifeline sa nachádza taktiež približne stovka zachránených migrantov. 

Viac o téme: LoďZáchranaNezisková organizáciaMigrantiMediterranea Saving Humans
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu