Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Medzinárodná hanba! Brazílsky prezident urazil Macronovu ženu, ten mu to vrátil aj s úrokom

Jair Messias Bolsonaro, Brigitte Macron a Emmanuel Macron Zobraziť galériu (3)
Jair Messias Bolsonaro, Brigitte Macron a Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Eraldo Peres, Julien de Rosa, Yoan Valat, Pool via AP, )

PARÍŽ - Toto ho vyšlo draho. Francúzsky prezident nedá na svoju manželku dopustiť a už vôbec nenecháva urážať jej česť. Presne tohto prehrešku sa na sociálnej sieti mal dopustiť brazílsky prezident Jair Messias Bolsonaro. Do nepríjemnej situácie sa dostal po tom, ako reagoval na jeden z nevhodných žartíkov pod jedným zo svojich statusov.

Vzťahy medzi Emmanuelom Macronom a Jairom Bolsonarom sú na bode mrazu. Za všetko môže komentár po statusom na sociálnej sieti. Za všetko môže jeden z fanúšikov Bolsonara, ktorý pod príspevkom zverejnil obrázkový komentár, ktorý bol mienený ako žart, avšak svojím obsahom prekračuje hranice etiky. V obrázku, na ktorom je v hornej polovici vyobrazený Macron s manželkou Brigitte Macronovou a v dolnej Bolsonaro s manželkou Michelle Bolsonarovou stálo "Už rozumieš prečo Macron Bolsonara prenasleduje?". Takýchto komentárov sa na sociálnych sieťach zverejňuje mnoho, no tento prípad je iný, pretože Bolsonaro naňho pomocou svojho overeného účtu zareagoval.

Medzinárodná hanba! Brazílsky prezident
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Bolsonaro so sarkazmom odpovedal: "Neponižujte toho chlapíka, ha, ha, ha,". To spôsobilo celý sled udalosti a oheň na streche vzťahov obidvoch prezidentov, nehovoriac o tom, že muž sa už len zo základných etických pravidiel musí zastať svojej partnerky.

Manželia Brigitte a Emmanuel Macronovci
Zobraziť galériu (3)
Manželia Brigitte a Emmanuel Macronovci  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Dúfam, že čoskoro odíde

Za toto správanie nemohol Bolsonaro očakávať kladný prístup od Macrona, a tak sa aj stalo. V pondelok ešte  počas summitu G7 sa na jeho adresu vyjadril samotný Macron. Ten situáciu okomentoval tak, že dúfa, že Brazília bude mať čoskoro nového a kompetentného prezidenta. "Je to smutné pre neho aj pre Brazílčanov, brazílske ženy, ktoré bez pochybností cítia hanbu, keď čítajú niečo také od svojho prezidenta ... sú to mimoriadne neúctivé útoky na moju ženu," vyjadril sa mimoriadne ostro Macron počas stretnutia G7 v juhofrancúzskom Biarritzi.

Úrad situáciu nekomentoval

Agentúra AFP sa dokonca pokúšala kontaktovať aj samotného Bolsonara. Zaujímalo ich, či komentár skutočne písal on, alebo za ním stál niekto z jeho tímu. Úrad však odmietol reagovať.

Macron má na Bolsonara ťažké srdce tiež preto, lebo v júli zrušil naplánovanú schôdzku s francúzskym ministrom zahraničia Jeanom-Yvesom Le Drianom a namiesto toho sa išiel ostrihať.

To, že medzi obidvoma hlavami štátu to iskrí je zrejmé už z témy klimatickej dohody. Macron už skôr Bolsonara obvinil, že klamal, keď v júni sľúbil, že bude bojovať s klimatickými zmenami. Paríž tiež pohrozil, že zablokuje ratifikáciu dohody o voľnom obchode medzi EÚ a skupinou juhoamerických krajín Mercosur. 

Viac o téme: Emmanuel MacronBrigitte MacronJair Messias Bolsonaro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu