Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ruskou vojenskou základňou otriasol výbuch: Dvaja ľudia zomreli, niekoľkí muži sú zranení

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Dvoch mŕtvych a viacerých zranených si vo štvrtok vyžiadal výbuch na armádnej základni na severe Ruska, ku ktorému došlo počas testovania techniky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

K explózii došlo na základni ruského námorníctva v Archangeľskej oblasti ležiacej na severe európskej časti krajiny počas skúšky raketového motora na kvapalné palivo. Podľa televízie RT prišli pri výbuchu o život dvaja vojaci. Celkovo zranil šiestich vojakov a civilných inžinierov, pričom dvaja z nich následne svojim zraneniam podľahli. Ministerstvo obrany ubezpečilo, že výbuch nespôsobil únik rádioaktivity. 

"V dôsledku nehody utrpelo zranenia šesť zamestnancov ministerstva a jeden vývojový pracovník. Dvaja špecialisti na následky zranení zomreli," uvádza sa vo vyhlásení rezortu obrany v Moskve. Úroveň rádioaktivity v okolí základne zostáva podľa ministerstva na bežnej úrovni. 

V pondelok požiar v muničnom sklade v Krasnojarskom kraji sprevádzaný masívnymi výbuchmi pripravil o život jedného človeka a 13 ďalších zranil. Požiar trval asi 16 hodín a vyžiadal si evakuáciu viac než 16 500 obyvateľov.

V dôsledku výbuchu došlo k zvýšeniu rádioaktivity

Po štvrtkovom výbuchu na vojenskej základni na severe Ruska nakrátko zaznamenali zvýšenie úrovne rádioaktivity. Informovala o tom agentúra TASS.  Podľa úradov v neďalekom meste Severodvinsk zaznamenali po výbuchu zvýšenie úrovne rádioaktivity nad bežný priemer. Podľa hovorkyne miestneho magistrátu sa tak stalo nakrátko okolo poludnia a situácia sa už medzičasom normalizovala. 

Ministerstvo obrany v Moskve predtým ubezpečilo, že výbuch nespôsobil únik rádioaktivity. Guvernér Archangeľskej oblasti Igor Orlov zdôraznil, že nie je dôvod na evakuáciu civilného obyvateľstva a nič také sa podľa neho ani nechystá. 

Po výbuchu bude mesiac uzavretá časť Dvinského zálivu

V súvislosti so štvrtkovým výbuchom na vojenskej základni na severe Ruska bude pre lodnú dopravu mesiac uzavretá časť Dvinského zálivu. S odvolaním sa na vyhlásenie zástupcu kapitána prístavu Archangeľsk Sergeja Kozuba o tom vo štvrtok informovala agentúra Interfax. Oznam o zákaze plavby v tejto oblasti už zverejnila aj Správa morských prístavov západnej Arktídy.

Viac o téme: VýbuchCvičenieMŕtviVojenská základňaRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu