Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Európska komisia je pripravená, v najbližších týždňoch chce otvoriť novú diskusiu o brexite

Dosluhujúci predseda EK Jean-Claude Juncker a nová šéfka EK Ursula von der Leyenová
Dosluhujúci predseda EK Jean-Claude Juncker a nová šéfka EK Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

BRUSEL - Európska komisia (EK) je pripravená prediskutovať v najbližších týždňoch s Britániou otázku tzv. brexitu. Hovorkyňa exekutívy EÚ Annika Breidthardtová to uviedla v utorok počas stretnutia a novinármi.

Hovorkyňa zároveň pripomenula, že Európska únia dúfa, že Briti neopustia Úniu bez dohody, hoci Brusel je na takýto krok pripravený. "Komisia bude k dispozícii aj v nasledujúcich týždňoch, ak si Spojené kráľovstvo želá veci prediskutovať a objasniť podrobnejšie svoje stanovisko, či už telefonicky, alebo osobne," zdôraznila Breidthardtová.

Tlačová agentúra Reuters pripomenula, že vláda v Londýne v utorok oznámila, že Británia je "pripravená a ochotná" uzavrieť dohodu o brexite s EÚ po tom, ako denník The Guardian napísal, že premiér Boris Johnson nemá v úmysle túto dohodu opätovne prerokovať a jeho hlavným pracovným scenárom je tzv. tvrdý brexit. "Chceme dohodu. Je smutné, že oni (EÚ) nechcú s nami rokovať. Skutočnosť, že dohoda o vystúpení z Únie bola trikrát zamietnutá veľkou väčšinou Dolnej snemovne, znamená, že ak má dôjsť k dohode, musí byť (EÚ) pripravená na opätovné rokovanie. Sme pripravení a ochotní tak urobiť," upozornil pre Reuters nemenovaný britský vládny úradník.

Dosluhujúci predseda EK Jean-Claude Juncker aj predseda Európskej rady Donald Tusk opakovane odkázali britskej strane, že dohoda o brexite, uzavretá v novembri 2018, sa nebude otvárať. S rovnakým posolstvom už vystúpila aj budúca šéfka EK Ursula von der Leyenová.

Viac o téme: Rokovanie EKVeľká BritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu