Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Americká demokratka zavarila Britom: V prípade brexitu obchodnú dohodu nečakajte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americko-britská obchodná dohoda neprejde Kongresom, pokiaľ brexit podkope Veľkopiatkovú dohodu. Vyhlásila to predsedníčka Snemovne reprezentantov, demokratka Nancy Pelosiová, ktorej strana kontroluje dolnú komoru Kongresu. Ako zdôraznila, odchod Veľkej Británie z Európskej únie nesmie írsku mierovú dohodu v žiadnom prípade ohroziť.

Pelosiová sa tak vyjadrila po tom, čo poradca prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton povedal, že Británia bude "prvou na rade" na podpísanie obchodnej dohody. Bolton to uviedol po stretnutí s premiérom Borisom Johnsonom v Londýne. Administratíva Donalda Trumpa tvrdý brexit podporuje a sľubuje krajine sériu zrýchlených obchodných dohôd v prípade, že sa tak stane.

Obnovenie hranice medzi Írskom a Severným Írskom po možnom brexite bez dohody 31. októbra sa považuje za hrozbu pre Veľkopiatkovú dohodu z roku 1998, ktorá ukončila desaťročia krviprelievania v Severnom Írsku.

Johnson povedal, že odporcovia brexitu "spolupracujú" s EÚ

Britský premiér Boris Johnson v stredu povedal, že niektorí britskí zákonodarcovia dúfajúci v zablokovanie brexitu, sú zapojení do "príšernej" spolupráce s Európskou úniou. Informovala o tom agentúra Reuters. "Je tam príšerná forma spolupráce medzi tými, ktorí si myslia, že môžu zablokovať brexit v parlamente a medzi našimi európskymi priateľmi," povedal Johnson počas otázok a odpovedí na sociálnej sieti Facebook.

Boris Johnson
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Daniel Leal-Olivas/Pool Photo via AP)

"Našich európskych priateľov potrebujeme, aby sme sa dohodli na kompromise. Čím viac si myslia, že existuje možnosť zablokovať brexit v parlamente, tým neoblomnejšie sa budú držať svojich pozícií," povedal. Bývalý britský minister financií Philip Hammond v stredu vyjadril presvedčenie, že parlament by mohol zablokovať brexit bez dohody, ak by sa kľúčoví ľudia v Johnsonovej vláde pokúsili vynútiť si takéto neriadené vystúpenie z EÚ.

Predseda Dolnej snemovne britského parlamentu John Bercow chce premiérovi zabrániť v tom, aby obišiel zákonodarný zbor v snahe vyviesť krajinu z Európskej únie aj bez dohody. "Nemôžeme pripustiť situáciu, že bude zablokovaný parlament - sme demokratická spoločnosť," povedal Bercow, ktorý podľa vlastných slov v referende o brexite v roku 2016 hlasoval za zotrvanie krajiny v EÚ

 

Viac o téme: Veľká BritániaSpojené štátyBrexitObchodná dohodaTvrdý brexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu