Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ďalšia demonštrácia v Hongkongu: Manifestácia odporu voči útočníkom a tvrdý zásah polície

Desaťtisíce demonštrantov vyšli do ulíc Hongkongu
Desaťtisíce demonštrantov vyšli do ulíc Hongkongu (Zdroj: SITA/AP/Vincent Yu)

HONGKONG - Hongkonská polícia informovala, že v mestskej časti Jüan Lang, kde sa v sobotu koná ďalší prodemokratický protest, zatkla tesne pred začiatkom oficiálne zakázanej demonštrácie muža, ktorý zranil nožom iného muža. Píše o tom agentúra AP s odvolaním sa na tamojšie policajné zdroje.

Demonštranti začali v priebehu sobotného dňa v tejto oblasti demonštrovať aj napriek policajnému zákazu. V tej istej mestskej štvrti na železničnej stanici napadol minulú nedeľu demonštrantov dav útočníkov železnými a drevenými palicami.

Najnovšia demonštrácia má byť manifestáciou vzdoru a odporu voči týmto doposiaľ neznámym násilníkom, ktorí zbili desiatky ľudí. Útočníci boli oblečení v bielom, aby ukázali, že sú na druhej strane barikády než hongkonskí demonštranti, ktorých rozpoznávacím znamením je čierny odev.

Masové demonštrácie sa začali v Hongkongu minulý mesiac. Vyvolal ich návrh kontroverzného zákona o extradícii, ktorý by umožnil hongkonským úradom vydávať osoby podozrivé zo spáchania trestného činu orgánom v pevninskej Číne. 

Napriek tomu, že návrh zákona bol už odvtedy stiahnutý, obyvatelia stále vychádzajú do ulíc a protestujú proti politike správkyne Hongkongu Carrie Lamovej. Dožadujú sa priamych volieb, rozpustenia aktuálneho hongkonského zákonodarného zboru a vyšetrenie údajnej policajnej brutality.

Zásah polície

Slzotvorným plynom zasiahla v sobotu popoludní poriadková polícia v hongkonskej mestskej časti Jüan Lang, kde sa len niekoľko hodín predtým zišli na policajne zakázanej protivládnej demonštrácii tisíce ľudí. Informuje o tom agentúra DPA. Polícia zakročila zhruba 2,5 hodiny od začiatku tohto ďalšieho masového pouličného protestu. 

Viac o téme: ProtestDemonštráciaHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu