Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Európu sužujú horúčavy: FOTO Historické rekordy boli pokorené, o pár hodín príde šok

Európske mestá sužujú extrémne horúčavy. Zobraziť galériu (9)
Európske mestá sužujú extrémne horúčavy. (Zdroj: SITA/AP, TASR/AP,)

EURÓPA – Rekordné horúce počasie súžilo viacero európskych miest. Viac ako 40-stupňové teploty aktuálne trápia Francúzsko, Belgicko a Nemecko, pričom hrozia aj v Anglicku, Holandsku, Luxembursku či vo Švajčiarsku. Turisti sa vo veľkom ochladzujú vo fontánach, trpia však i zvieratá. Nemci možno na apel ochranárov pošlú ľadové medvede do severských krajín.

Francúzsko

„Je tu šialene horúco. V Brazílii, kde žijem, máme pláže, ale tu nič také nie je, tak si aspoň užívame túto fontánu,“ citovala agentúra AP jedného z brazílskych turistov, ktorý sa osviežoval pri fontáne na námestí Trocadero pri Eiffelovej veži. 

Po tom, čo v Paríži vo štvrtok zaznamenali nový teplotný rekord 41 stupňov Celzia, vlna horúčav prekonala 70-ročný teplotný rekord aj vo Francúzsku (doterajší rekord mal hodnotu 40,4 stupňa Celzia z júla 1947).

Francúzi z nej majú veľké obavy. Boja sa, že sa zopakuje situácia z roku 2003. Vtedy si v lete vysoké teploty v Európe vyžiadali niekoľko desiatok tisíc životov. Okrem zdravotných problémov panuje strach aj z lesných požiarov.

Európu sužujú horúčavy: FOTO
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: YouTube/Ruptly)

Francúzske železnice aj dopravný podnik v Paríži vyzvali pasažierov, aby radšej odložili svoje cesty. Dopravca dokonca cestujúcim, ktorí už mali na piatok kúpené lístky, vracia peniaze.„Nezabudnite piť!“, vyzývajú neustále rozhlasové stanice, televízie i billboardy. Podľa ministerky zdravotníctva Agnes Buzynovej by štvrtkové teploty vo Francúzsku mohli byť ešte o dva stupne vyššie ako v roku 2003.

Belgicko

David Dehenauw, meteorológ z belgického Kráľovského meteorologického ústavu (IRM), vo štvrtok uviedol, že rekordnú teplotu 40,2 stupňa Celzia namerali v Liége, hlavnom meste provincie Lutyšsko.

V Liége namerali v stredu rekordnú teplotu 40,2 stupňa Celzia.
Zobraziť galériu (9)
V Liége namerali v stredu rekordnú teplotu 40,2 stupňa Celzia.  (Zdroj: TASR/AP)

Doterajším belgickým teplotným rekordom bola hodnota 38,8 stupňa Celzia, ktorú namerali 27. júna 1947. Tento rekord bol však neskôr v roku 1980 po inštalovaní lepšieho technického vybavenia na meracej stanici v Uccle pri Bruseli revidovaný na 36,6 stupňa Celzia.

Vzhľadom na vysoké teploty platí do piatka pre takmer celé územie Belgicka okrem pobrežia Severného mora výstraha najvyššieho červeného stupňa.

V Liége namerali v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP)

Vo štvrtok v Bruseli namerali na poludnie 34,2 stupňa Celzia, pričom stredajšia hodnota 35,7 stupňa bude zrejme prekročená.

Nemecko

40,5 stupňa Celzia zaznamenala v stredu v meste Geilenkirchen Nemecká meteorologická služba. V priebehu štvrtka však môže byť aj tento rekord prekonaný, keďže teploty naprieč celým Nemeckom i naďalej stúpajú. Doterajším rekordom bolo 40,3 stupňa Celzia, ktoré namerali v bavorskom meste Kitzingen pred štyrmi rokmi.

Na snímke ľudia na pláži v destinácii Heringsdorf.
Zobraziť galériu (9)
Na snímke ľudia na pláži v destinácii Heringsdorf.  (Zdroj: SITA/AP)

Organizácia na ochranu zvierat Peta požiadala 12 nemeckých zoologických záhrad, aby z dôvodu vlny horúčav poslali svoje ľadové medvede do severnejších krajín, pretože počasie ohrozuje ich životy.

Na aktuálne horúčavy reagovala aj nemecká strana Zelených, ktorá žiada, aby mali zamestnanci pracujúci v kanceláriách počas takýchto extrémne teplých dní možnosť pracovať z domu. Tí, čo naopak pracujú vo vonkajšom prostredí, by mali mať možnosť vziať si voľno.

Európu sužujú horúčavy: FOTO
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Deutscher Wetterdienst)

Zelení chcú podľa spravodajského portálu Spiegel Online na riešenie situácie okolo horúčav vypracovať akčný plán. „Súrne potrebujeme koordinovaný akčný plán, aby sme našu spoločnosť pripravili na extrémne horúčavy a chránili sme si naše zdravie,“ vyhlásil šéf frakcie Zelených Anton Hofreiter.

Veľká Británia

V britskej metropole tamojšie úrady rozdávajú vodu a opaľovacie krémy ľuďom bez domova a otvorili denné centrá, kde si môžu bezdomovci oddýchnuť a osprchovať sa.

Európu sužujú horúčavy: FOTO
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Britské železnice vyzvali ľudí dochádzajúcich vlakom, aby sa pokúsili zvoliť iný spôsob dopravy najmä do Londýna, pretože kvôli horúčave hrozí ohýbanie koľají a meškanie vlakov, napísal britský denník The Guardian.

Grécko

Dovolenkový raj Slovákov počas horúcich a suchých letných mesiacov pravidelne sužujú lesné požiare. Aktuálne viac než 170 hasičov bojuje s veľkým lesným požiarom, ktorý vyčíňa severne od Atén. Pre požiar už preventívne evakuovali malý kláštor, plamene zatiaľ neohrozili nijaké obytné domy. 

Na snímke požiar v Asopii.
Zobraziť galériu (9)
Na snímke požiar v Asopii.  (Zdroj: FB/Severe Weather Europe)

Požiar vypukol v stredu pri obci Asopia, asi 70 kilometrov od hlavného mesta, pričom jeho šírenie podporuje silný vietor. Hasičom pomáha 15 lietadiel a vrtuľníkov, ako aj desiatky hasičských áut. Príčinu vzniku požiaru úrady vyšetrujú. Minulý rok zomrelo 102 ľudí v dôsledku veľkého požiaru, ktorý vypukol v pobrežnom letovisku neďaleko Atén.

Viac o téme: NemeckoGréckoFrancúzskoAnglickoHorúčavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu